Vejr

Sådan sikrer du, at forsikringen dækker vandskader

Når himlen åbner sig, som den gjorde i lørdags, hvor der faldt 150 millimeter ovber København, er det ikke kun, når du går ud ad døren, at du bliver våd. Du kan også risikere at få dig en våd overraskelse, når du går ned i din kælder. Kraftig regn og skybrud kan nemlig god være skyld i, at der dannes en mindre swimmingpool af regnvand i din kælder.

Vand i kælderen betyder oftest store og dyre skader. Men hvordan undgår du, at vandet kommer i kælderen, og hvad skal du gøre, når skaden er sket, så du kan være sikker på, at skaderne bliver dækket af dit forsikringsselskab? Det får du svaret på her.

Hold dig orienteret

Forberedelse er et af nøgleordene, hvis du vil undgå, at din kælder bliver fyldt op med regnvand.

"Det er en rigtig god ide at holde sig orienteret og følge med i vejrudsigterne, så man er forberedt, hvis der kommer skybrud. Man kan også tilmeldes et varselsystem, så man får en sms, inden uvejret bryder løs," forklarer Riccardo Krogh Pescatori, konsulent hos Forsikringsoplysningen, til vejret.tv2.dk.

Rens nedløbsrør og kloak

Viser det sig, at et skybrud er på vej, er der nogle rigtig gode måder, hvorpå man kan sikre sig, ligesom der rent faktisk også er nogle krav, der skal være opfyldt, hvis man skal gøre sig forhåbninger om, at forsikringen dækker, når kælderen står i vand.

"Hvis det viser sig, at man i lang tid ikke har sørget for at holde nedløbsrør fri for blade og skidt, og at kloaksystemet ikke fungerer, som det skal, ja så står der i forsikringsbetingelserne, at forsikringen ikke dækker vandskaderne. Derfor bør man sørge for, at disse ting er i orden, inden man bliver ramt af kraftig regn," siger Riccardo Krogh Pescatori.

Luk vinduer og døre

Her i sommervarmen har mange deres vinduer stående åbne. Men det kan blive en kostelig affære, hvis man glemmer at få dem lukket, inden uvejret kommer.

"Vi hører om rigtig mange, der forlader huset eller sover med åbne vinduer. Men kommer der vand ind i huset, fordi man har glemt at lukke vinderne, dækker forsikringen ikke. Ligesom en forsikring ikke dækker, hvis døren stod ulåst ved et indbrud," forklarer han.

Luk vejen for vandet

Der er også gode fifs, som dog ikke er påkrævet for at kunne få sine skader dækket af forsikringen.

"Man kan grave render uden om huset for på den måde at gelejde vandet væk. Og så skal må gå huset efter for sprækker, som vandet kan komme ind igennem, og sørge for, at de bliver repareret. Man kan også dække sprækker i vinduerne og dørene til med gaffa-tape," siger Riccardo Krogh Pescatori.

Når skaden er sket

Men vand har det med finde vej selv igennem de mindste sprækker. Så du kan godt have gjort alle forberedelser rigtigt og så alligevel få vand i kælderen. Men når skaden er sket skal du rykke hurtigt.

"Når du har fået vand i kælderen, skal du straks tage kontakt til dit forsikringsselskab og indberette skaderne. Så vil de sørge for, at der komme et skadeservicefirma ud med pumper og affugtere," fortæller Riccardo Krogh Pescatori og tilføjer.

"I mellemtiden skal du forsøge at mindske skaderne ved, at fjerne møbler og andre ting, der kan tage skade af vandet, fra kælderen."

Du kan være uheldig at mange andre står i samme situation som dig. Det betyder, at skadeservicefirmaerne får rigtig travlt, og så kan der altså gå lang tid før, at de kommer og tømmer kælderen for vand.

"Går der lang tid før, at man får hjælp, kan man gå ud og investerer i pumpe og affugter, så kælderen kan blive tømt for vand, inden skaderne blive endnu større. Du vil typisk kunne få disse udgifter dækket af forsikringsselskabet," siger han.

Skal forsikringen dække skaderne, kræver det ifølge forsikringsselskaberne, at der er tale om et "voldsomt skybrud", som de definerer ved, at der falder 40-50 mm regn i løbet af 24 timer eller 1 mm regn pr. minut. Nogle selskaber har en udvidet dækning for vandskade, hvor der ikke kræves "voldsomt Skybrud".