Vejr

Historisk tornado koster 117 livet

Da byen Joplin i staten Missouri i USA søndag blev ramt af en voldsom tornado skete det med enorm kraft - og tornadoen er den, der har kostet flest menneskeliv i USA siden 1953.

Tornadoen ramte søndag i forbindelse med kraftige tordenbyger, der trak op over Missouri fra sydvest.

I en af disse kraftige byger opstod tornadoen, som ramte Joplin med vindhastigheder omkring 320 km/t - eller hvad der svarer til over 85 m/s...

Ødelæggelserne var enorme da den kraftige tornado trak et spor af ødelæggelse på næsten 10 kilometer efter sig. Da tornadoen rasede gennem Joplin jævnede den mindst 2.000 huse med jorden, hvoraf de 17 var større boligblokke. I alt kostede tornadoen 117 mennesker livet, mens mere end 1.150 blev kvæstet.

Dermed var tornadoen den, der har kostet flest mennesker livet siden 1953, hvor en voldsom tornado dengang ramt staten Michigan.

Tornadoen er efterfølgende blevet klassificeret som en såkaldt EF-4-tornado på den udvidede Fujia-skala, der går til 5. En sådan tornado går for at være stort set altødelæggende - og når man ser billederne fra Joplin, så er det tydeligt, at det er enorme kræfter, der har været på spil.

Mens den kraftige tornado fejede gennem byen rev den alt med sig op og kastede nogle af tingene hele 100 kilometer væk. Efter tornadoen fandt man røntgenbilleder og reklamefoldere fra byens hospital hele 100 kilometer fra Joplin.

Det kunne antageligt være gået langt værre idet, der gik hele 24 minutter fra der blev udsendt tornado-varsel og indtil den ramte Joplin. I gennemsnit går der 14 minutter fra et varsel udsendes til tornadoen rammer.