Vejr

Bornholms 'vintervejr' kunne ses fra rummet

Mens størstedelen af landet lå skyfrit hen og vestjyderne kunne sole maveskindet i op til 21 grader, så var vejret på nord- og østkysten af Bornholm næsten så anderledes, som det kan lade sig gøre her i landet.

Midt på formiddagen blev temperaturerne sendt i en helt anden retning end man havde kunnet forvente, og da en af NASA's satellitter overfløj Danmark i godt 700 km højde kl. 14.05, så man tydeligt hvorfor.

Et stort område med havgus (havtåge) rullede nemlig allerede midt på formiddagen ind over solskinsøen og gjorde vejret alt andet end forårsagtigt langs nord- og østkysten.

Her faldt temperaturen ved Hammer Odde til nærmest vinterlige 3,9° kl. 11, og dér omkring holdt den sig det meste af dagen.

Samtidig kunne man i Esbjerg lufte de vinterblege ben i hele 20,9° - en forskel på intet mindre end 17 grader hen over landet.

På Bornholm alene var temperaturforskellen 12 grader, eftersom Rønne, der lå i 'læ' af Bornholm selv, nåede op på 16 grader.

Havgus dannes, når varm luft blæser ud over et endnu koldt hav. Dermed afkøles den varme luft til omkring vandets temperatur, og dens fugtighed udkondenseres i bittesmå dråber, der ses som tåge.

Havgus er et meget typisk forårsfænomen og dér, hvor havgusen går i land, falder temperaturen typisk mærkbart til omkring havtemperaturen.