Vejr

Ekstrem kulde sætter rekorder på stribe

Det er ikke kun i Danmark at været er helt usædvanligt koldt - også i resten af Europa opleves ekstrem novemberkulde.

Den rekordkolde, arktiske luftmasse har blæst ned over hele Øst- og Mellemeuropa, og er nået så langt mod vest som til De Britiske Øer, den franske atlanterhavskyst og Den Franske Riviera.

Her man alle steder den seneste uges tid haft dagsfrost og streng nattefrost - og kulderekorderne er over hele Europa faldet på stribe.

Tidligste britiske snefald i 17 år

I Storbritannien oplevede man med novembersneen det tidligste snefald siden 1993.

Også kulden bider på De Britiske Øer. I Yorkshire i England måltes søndag -13,9° hvilket slår den tidligere novemberrekord på -11,9° eftertrykkeligt. I Wales faldt temperaturen til -18°.

Ny tysk kulderekord tæt på Danmark

I Tyskand slog man søndag den hidtidige kulderekord i Kiel for november med en temperatur på -12,0°. Så koldt har det aldrig været før i den nordtyske by i årets elvte måned.

Franskmændene fryser i -15°

Også i Frankrig har kulden været absolut usædvanlig. I Orleans måltes natten til tirsdag -15,3° hvilket er den laveste temperatur man har set dér i både november og december siden 1946.

Koldeste schweizer-nat i 45 år

I Schweiz dykkede temperaturen til -30,4° i La Brevine, hvilket gjorde natten til den koldeste novembernat i alpelandet i 45 år.

Også usædvanlig koldt i Sverige

Hos vores svenske naboer nåede temperaturen i Stokholm ned på -11,3° hvilket er den laveste novembertemperatur dér siden 1965.

I Sundsvall 300 km nord derfor skal man dog tilbage til november 1943, for at slå de -22,1° man målte hér.

I Holland oplever man også ekstrem kulde så tidligt på vinteren, og med temperaturer i dag mellem 5 og 8 graders frost forventes hér den koldeste 1. december i 70 år.