Vejr

Det blev den koldeste novemberdag i 100 år

Den sidste novemberdag blev så isnende kold, at man flere steder i landet skal mere end 100 år tilbage i tiden for at finde noget lignende.

Tirsdag den 30. november 2010 kommer til at gå over i historien, som en af de koldeste novemberdage gennem tiderne. Det er nemlig helt usædvanligt, at temperaturerne midt på dagen er nede under 5-6 graders frost - som det var tilfældet flere steder.

Hvor usædvanligt det er, vidner sammenligninger med dagtemperaturer 136 år tilbage i tiden om.

I Danmark har vi fem steder med vejrdata dag for dag lige siden 1874.

Dem har vi gransket - og så har vi hos DMI sikret os, at onsdagens temperaturmålinger fra de fem steder er helt korrekte.

Værste novemberkulde i 131 år

Et af de steder er Vestervig i Nordvestjylland, hvor temperaturen holdt sig nede på -4,5 grader.

Det den laveste novembertemperatur målt der midt på dagen siden 1879.

Også på Fanø var det noget nær rekordkoldt. Her viste termometeret ikke over --3,9 grader, der er det koldeste dér siden 1884 -- altså i 126 år.

Koldeste novemberdag i København i 110 år

I København var det også isnende og historisk koldt. Med en højeste temperatur på --4,2 grader ved Landbohøjskoen på Frederiksberg, så skulle man tilbage til 1890 for at finde en koldere novemberdag.

Den 30. november 2010 blev således den koldeste novemberdag i København i 110 år.

Bornholmere kan huske det har været koldere

På Samsø nåede temperaturen ved Tranebjerg op på -2,3 grader ud på eftermiddagen, som man skal 45 år tilbage i tiden -- til den 23. november 1965 for at finde lavere.

På Bornholm kan man sikkert huske det har været koldere i november måned. Med --1,2 grader, som dagens højeste temperatur på Hammerodde skal man nemlig 'blot' tilbage til 1998 for at finde en ligeså lav dagtemperatur i november.

De fleste steder i Danmark var vinterkulden dog af en karakter, der hører til de absolutte sjældenheder -- og som man skal over et århundrede tilbage i tiden for at finde.

Og skal man så tro statistikken, så vil de fleste nulevende danskere aldrig mere komme til at opleve så kold en novemberdag, som den 30. november 2010.