Vejr

Koldeste novemberdag i 100 år

Isnende polarkulde ligger over Danmark og giver os lige nu den koldeste novemberdag i mere end 100 år.

Det er iskoldt derude - og så er det tilmed kun november måned. Det er helt usædvanligt, at vi som i dag har temperaturer under -5 grader her midt på dagen.

Kort før middagstid har man både på store dele af Sjælland og i Midtjylland temperaturer under - 7 grader - og hvor usædvanligt det er med så lave dagtemperaturer, vidner et kig på gamle vejrdata, der rækker helt tilbage til 1874.

Der findes fem steder i Danmark, hvorfra disse data findes for mere end 100 år tilbage i tiden.

Værste novemberkulde i 131 år

Et af de steder er Vestervig i Nordvestjylland, hvor der kl. 11.30 er -5,8 grader. Bliver det ikke varmere i løbet af dagen, så er det den laveste novembertemperatur målt der siden 1874.

Skulle temperaturen i løbet af dagen stige til -4,3 grader, så er det 131 år siden, det har været så koldt midt på dagen.

I København er det også isnende og historisk koldt. Med -5,8 grader, så er man på rekordkurs, men skulle temperaturen liste sig op på -5,4 grader, så skal vi trods det tilbage til 1879 for at finde en koldere novemberdag.

Også på Fanø er det noget nær rekordkoldt. Her har man ved middagstid -4,8 grader, der er det koldeste dér siden 1884 - altså i 126 år.

Ældre bornholmere kan huske det koldere

På Bornholm kan man sikkert huske det har været koldere i november måned. Med -1,3 grader, som dagens foreløbigt højeste temperatur på Hammerodde skal man nemlig 'blot' tilbage til 1965 for at finde en lavere dagtemperatur i november.

Det samme skal man på Samsø, hvor en temperatur lavere end dagens foreløbig -2,8 grader skal findes 45 år tilbage i tiden - den 23. november 1965.

De fleste steder i Danmark er vinterkulden dog af en karakter, der hører til de absolutte sjældenheder - og som man skal over et århundrede tilbage i tiden for at finde.

Og skal man så tro statistikken, så vil de fleste nulevende danskere aldrig mere komme til at opleve så kold en novemberdag, som den 30. november 2010 - hvis de altså bliver i Danmark...

De endelige tal for det sidste novemberdøgn gøres op onsdag morgen kl. 07 - og det vil så her vise sig, hvor koldt det sidste novemberdøgn blev.