Vejr

Norditalien ramt af ekstremt regnvejr

Med over 700 mm regn på to døgn er man i den nordlige del af Italien blevet ramt af et helt usædvanligt regnvejr, som har sat dele af Norditalien under vand.

Det er et lavtryk, der i weekendens løb fra Atlanterhavet har bevæget sig ind gennem Middelhavet, som har sørget for de ekstreme nedbørmængder.

Foran lavtrykket strømmer varm og fugtig luft fra Middelhavet mod nord - det gav i Montpellier og Nice i Frankrig søndag og mandag over 130 mm regn - og da sydsiden af Alperne blev ramt af den fugtige luft åbnede himlen sine sluser.

Over 700 mm regn på to døgn

Ved foden af de italienske alper er der i Milanos lufthavn Malpensa faldet 168 mm siden søndag morgen - og hvor Alperne begynder at gå op ad, er der faldet meget mere.

Hvor luften er blevet presset til vejrs, er luften blevet vredet som en karklud - og i Piancavallo i det nordøstlige Italien på kanten af Dolomitterne har man siden søndag morgen fået hele 701 mm regn.

De 351 faldt søndag, mens man mandag har fået 350 mm. Det er nedbørmængder, der får sommerens kraftige skybrud her i Danmark med omkring 100 mm til at blegne.

Oversvømmelser og jordskred

De ekstreme nedbørmængder har da også givet oversvømmelser flere steder i Norditalien, hvor floder er gået over deres breder og har sat hele byer under vand.

I Vicenza - hvor billedet ovenfor er taget - står stort set alle byens gader under vand, og i Massa syd for Genoa udløste de store mængder regn et jordskred, der rev huse med sig.

Ifølge de foreløbige meldinger er der kun sket materiel skade under det kraftige regnvejr i Norditalien.

Lavtrykket over Middelhavet svækkes langsomt og det betyder også, at regnen ventes at aftage betydeligt inden for det kommende døgns tid.