Vejr

Imponerende bisole set på gletscher i Alperne

Hen over Hintertux-gletscheren i Østrig leverede Solen og tusindevis af iskrystaller alle tænkelige optiske fænomener de overhovedet kunne.

Det var Mikkel Klitgaard, der i sin efterårsferie sammen med 400 andre var på skikursus med Den Danske Skiskole, som fangede det imponerende fænomen.

Mikkel beretter til TV 2|VEJRET, at det hele udspillede sig den 19. oktober på Hintertuxgletscheren i Østrig, hvor man i 3.000 meters højde kunne løbe på ski ved temperaturer omkring 5-10 graders frost.

Efter en formiddag med overskyet vejr klarede det op - og i den forbindelse kunne man i en times tid se de flotteste bisole muntre sig over Hintertux.

Som man kan fornemme på billedet hænger der iskrystaller i luften - og årsagen til bisolene skal findes i netop kombinationen af iskrystaller og solens stråler.

Lyset brydes i iskrystaller

Bisole er i 'familie' med de såkaldte haloer -- den lysende ring omkring solen -- og opstår når lyset brydes i iskrystaller i højtliggende skyer med en brydning på ca. 22°.

Er brydningen i krystallerne tilfældig opstår haloen mens pladeformede iskrystaller, der ligger på langs af sig selv -- altså horisontalt -- så at sige kan sprede lyset i en og samme retning, så lyset bliver koncentreret omkring to punkter på hver sin side af solen.

Ofte ser man omkring punkterne, hvor bisolene optræder mange forskellige farver. Lysets farver bliver refrakteret i iskrystallerne og hele lysets farvespektrum spredes.

Solen går med hunde i snor

På engelsk kaldes bisole for 'Sun dogs', der antageligt refererer til, at bisolene følger solen som hunde i snor.

På billedet ovenfor ser man tydeligt bisolene, ringen (haloen) om solen og det 'regnbueagtige' område omkring bisolene.

Sjældent fænomen kunne også ses

Ud over bisolene og haloen, der er relativt almindelige optiske fænomener, så kunne man også se den markante såkaldte parheliske cirkel, der er den bue, der går fra den ene bisol gennem solen og videre til den anden - og i øvrigt fortsætter ud fra hver af bisolene.

Den kan danne en helt selvstændig cirkel - og skyldes refleksioner i lodret orienterede iskrystaller.

De mange optiske fænomener, der set på én gang kan tyde på, at luften har været fyldt med iskrystaller orienteret i alle mulige retninger.

Har man heledet med sig - og er på det rette sted til den rette tid, så kan man få sig sådan en oplevelse.

Det var Mikkel Klitgaard på sin efterårsferie i Østrig - og til ham skal der lyde en stor tak for vi måtte kigge med.