Vejr

Spektakulære skyformationer over Nordjylland

Spektakulære og sjældende skyformationer dukkede pludseligt op på himlen over Frederikshavn på en ellers grå og våd lørdag.

Det var ikke et hverdagsskue, som Jan Christophersen fra Frederikshavn lørdag forevigede med sit kamera. På en ellers grå og våd dag dukkede der pludseligt spektakulære og ganske sjældende, bølgende skyformationer op på himlen.

Kaldes Kelvin-Helmhotz-bølger

Årsagen til skybølgerne - eller Kelvin-Helmholtz-bølgerne, som de også benævnes - skal findes i den varmfront, som lørdag lå tværs igennem Jylland.

Varmfronten adskilte kølig luft mod nord og lidt lunere luft mod syd og var - som fronter generelt er - forbundet med markante vindskift i både retning og styrke med højden.

Således blæste der i Frederikshavn lørdag formiddag en let østenvind og vinden var op til et par kilometers højde relativ svag, mens vinden i ca. 5 km højde blæste med op til storm fra vest.

Ligner bølger på stranden

I det lag, hvor vindskiftet var kraftigst og stabilitetsforholdene gunstige, kunne man opleve disse spektakulære bølgende skyer. Bølgerne opstår, når 'bunden' af skyen bevæger sig markant langsommere end 'toppen'.

På denne møde brydes bølgerne ligesom bølger på stranden, og dette meget fascinerende skymønster opstår.