Vejr

Kraftige skypumper over Danmark gennem tiderne

Normalt oplever vi i Danmark årligt, at der dannes skypumper -- og normalt er de blot et betagende syn og som oftest anretter de ingen skader.

Vi har dog gennem tiderne kunne se eksempler på, at skypumper har anrettet store ødeløggelser -- som man oplevede det i Vissing ved Hadsten om aftenen onsdag den 15. september.

Her er nogle af de kraftigste skypumper i Danmark gennem tiderne.

Aalborg ramt af kraftig skypumpe (2009)

En skypumpe ramte den 10. august 2009 Aalborg-forstaden Nørre Tranders, hvor den gav fire huse huller i taget, sendte en campingvogn over en hæk, mens trampoliner fløj flere hundrede meter.

Skypumpen var efter danske forhold ganske voldsom, og blev dannet i forbindelse med en kraftig tordenbyge.

Gård blev raseret på Sydlolland (2006)

Under et tordenvejr den 27. august 2006 blev der dannet en skypumpe hen over den sydlige del af Lolland. Skypumpen raserede en gård, hvor tagmaterialer og andet blev slynget 200 meter op i luften.

Ingen personer kom til skade ved skypumpens rasen, men ejeren af gården måtte løbe for livet for ikke at blive ramt af nedfaldende bygningsdele, da skypumpen trak ind over huset.

Optimistjoller blev kastet rundt i Holbæk (2005)

Efter flere dage med skypumper langs de danske kyster ramte en af dem den 8. august 2005 Holbæk Marina, hvor optimistjoller blev kastet rundt i luften.

Optimistjollerne fløj 30 meter op i luften. En enkelt jolle landede i et tag på et hus 50 meter væk.

Huse blev beskadiget i Midtjylland (2002)

I forbindelse med et af de kraftigste tordenvejr gennem tiderne opstod der den 18. juni 2002 en kraftig skypumpe nær Karup i Midtjylland.

Skypumpen trak et spor efter sig og ødelagde på sin vej mindst fem huse.

Kro ødelagt (1999)

Den 17. juli 1999 blev der dannet en skypumpe, der bevægede sig lige hen over en ældre kro mellem Roskilde og Ringsted.

Skypumpen var så kraftig, at kroens tag blev blæst af.

Omfattende skader i Holstebro (1962)

På et usædvanligt tidspunkt af året ramte en kraftig skypumpe Holstebro den 11. februar 1962.

Nordvest for Holstebro blev ca. 100 bygninger beskadiget, en skurvogn blev smidt op i luften, elektriske ledninger blev revet ned og 500 plantagetræer blev enten knækket eller helt revet op. Det er den mest alvorlige skypumpe, der hidtil er observeret i Danmark.