Vejr

Østjysk by ramt af skypumpe

Det var en efter danske forhold kraftig skypumpe, der onsdag aften ramte Vissing ved Hadsten i Østjylland og anrettede store skader.

Ifølge flere af de meldinger TV 2|VEJRET har fået fra beboere i området, så blev Vissing kl. 19.30 onsdag aften ramt af en skypumpe.

Anrettede omfattende skader

Skypumpen fejede hen over en del af byen, hvor den anrettede omfattende skader.

En campingvogn blev kastet 25 meter gennem luften og ramte på sin vej flere biler, mens flere huse fik revet dele af taget af. Skypumpen væltede også træer og havetrampoliner fløj gennem luften.

Desuden er mure væltet og elledninger revet ned.

Blev dannet i forbindelse med byger

Skypumpen er antageligt dannet i forbindelse med byger, som passerede Østjylland først på aftenen.

Tidligere på aftenen paserede en meget markant bygelinie, som ved 19.30-tiden hen over Østjylland blev efterfulgt af et bygeområde.

Der kan i den forbindelse være tale om et usædvanligt kraftigt vindstød - men det virker overvejende mest sandsynligt, at det er en regulær skypumpe, der er blevet dannet i forbindelse med bygerne.

Ifølge øjenvidneberetninger, så er der set en roterende "snabel" hen over Vissing i minutterne før ødelæggelserne skete.

Skypumpen onsdag aften kan således være dannet ved, at en hvirvel i den kraftige vestenvind har stået i dalområdet, hvor Vissing ligger - og da bygen er trukket ind over hvirvlen er den af de opvinde, der er i bygen blevet strukket - og derved er der dannet en skypumpe.

Sidste år ramte en skypumpe Aalborg

Skypumper er normalt ganske ufarlige, men kan undertiden blive voldsomme - selv her i Danmark.

Det så vi blandt andet et eksempel på sidste år i august, hvor man i Aalborg oplevede, at en skypumpe også anrettede store skader.

Skypumpen var antageligt en EF1--tornado

Skypumper er teknisk set tornadoer -- men de vi kender herhjemme dannes på en lidt anden måde end de man eksempelvis ser i USA.

Derfor kan onsdagens skypumpe i Vissing også kategoriseres efter Fujita's tornado--skala -- den såkaldte EF--skala -- der går fra EF0 til EF5. Ud fra ødelæggelserne at bedømme anslås det, at skypumpen i Vissing kan kategoriseres som en EF0 eller EF1--tornado.

Har du oplevet eller set skypumpen?

Har du oplevet skypumpen, så send os en mail. Du kan skrive til vejret@tv2.dk

Da vi endnu ikke har set billeder af selve skypumpen er vi meget interesseret i det, for at få endeligt bekræftet, at der var tale om en skypumpe.

Har du taget billeder af skypumpen med din mobil, så kan du sende det som en mms til 1234. Teksten skal blot starte med VEJRET efterfulgt af din beskedtekst.