Vejr

Nattens mystiske lyskugler afsløret

De mystiske lyskugler, der lørdag blev set på Sjælland, er blevet afsløret - og der er med stor sandsynlighed tale om rispapirlamper.

Mandag kunne vi berette om flere af TV 2|VEJRET's seere, der lørdag aften havde set mystiske lyskugler på himlen hen over Nordsjælland.

Det affødte en sand mailstorm, der endegyldigt ser ud til at have opklaret 'mysteriet' - men også at der mange mange andre steder i landet er blevet set lignende lysende kugler.

Det er festlige lanterner

Det overvejende mest sandsynlige er, at det drejer sig om asiatiske rispapirlamper, som det efterhånden er blevet ret populært at sende til vejrs ved brylupper og fødselsdage.

Lamperne, der går under navne som 'Himmelske Lanterner' eller 'Kom Loy' ser imponerende ud når de løfter sig til vejrs hjulpet af varmen fra et lys, der hænger nedenunder rispapirlampen.

Ofte sendes flere lamper afsted samtidig, og de kan som små lysende varmluftsballoner flyve afsted på aften- eller nattehimlen. Lamperne føres alene afsted med vinden og kan nå 100-200 meter op.

Der blev sendt rispapirlamper til vejrs

Efter alt at dømme er det sådanne rispapirlamper, der blev set over Sjælland lørdag aften. Hundrede af mails vi har modtaget på TV 2|VEJRET peger entydigt i den retning. Mange mails beskriver erfaringen med disse rispapirlamper - både de der har sendt dem afsted - og de der har observeret dem.

Og disse beskrivelser falder i god tråd med de observationer der blev gjort lørdag aften.

Desuden blev der fra et bryllup ved Skodsborg sendt rispapirlamper op på aftenhimlen (se billede ovenfor) - og nogle af disse kan meget vel være 'de mystiske lyskugler'. Desuden er der fra Jersie Strand også opsendt rispapirlamper.

Kan se hurtigere ud end de er

Når rispapirlamperne udelukkende føres med vinden kræver observationer om, at de fløj hurtigere end fly, der samtidig var på himlen nok en lille forklaring.

Når lamperne kommer flyvende helt lydløst på aftenhimlen kan det være svært at vurdere, hvor højt de er oppe - og hvor langt de er væk.

Er lamperne blot 50-100 meter oppe - eller måske endnu længere nede, så vil de med en vindhastighed på blot 5-10 m/s (20-30 km/t) kunne se ud til at bevæge sig hurtigere end et fly i 10 kilometers højde, der flyver 30 gange hurtigere.

Man kan nemt tro det er UFO'er

Det er ingen skam, at blive lidt beklemt ved situationen og udbryde: "Hvad fanden er det for noget", hvis man ser en af disse rispapirlamper komme forbi.

I de mails vi har fået er der mange, der ikke ved, hvad de har set, men blot beskriver, at det var meget underligt.

Lyset fra rispapirlamperne har da også ført anmeldelser om UFO'er, som Skandinavisk UFO Information (SUFOI), har måtte forklare med netop de asiatiske rispapirlamper. Ifølge SUFOI er rispapirlamperne den hyppigste UFO-observation i Danmark.

Forveksles med nødsignaler

Værre er det, at de har gået for at være nødsignaler fra skibe, hvilket har fået Søværnets Operative Kommando til at anbefale, at man ikke opsender rispapirlamperne i kystnære områder.

Opsendelsen af rispapirlamper kræver ikke nogen godkendelse af myndighederne, men det anbefales, at man meddeler sin lokale politikreds, at man har i sinde at gøre det.

Dog er det forbudt at opsende rispapirlamper nærmere end 5 km fra en lufthavn.

Det anbefales at man undlader at sende lamperne op i regn- eller snevejr og undersøger om der er store træer i umiddelbar nærhed. Desuden skal lamperne ikke sendes op i nærheden af kornmarker eller stråtækte huse.

Og så skal man kun opsende dem, hvis vinden blæser med 4 m/s eller derunder.

Fra TV 2|VEJRET skal der lyde en stor tak til de, der med mail og billeder har bidraget til 'opklaringsarbejdet'.