Se hvor solen skinner mest i Danmark
Er det i Skagen - eller på Bornholm solen skinner mest? Vi har samlet alle tallene, så du kan se, hvor der er bedst chance for sol når du holder sommeferie.
For de fleste danskere er juli måned den store sommerferie-måned - og rigtig mange vælger at holde ferien i Danmark.
Mest sol på Christiansø
De fleste håber på masser af sol - lige dér, hvor de holder ferie - men der er nogle, som har bedre chance end andre for at få en solrig sommerferie i Danmark.
Vi har kigget dybt i arkiverne og fundet antallet af solskinstimer i Danmark i juli måned. Tallene er de danske normaltal fra 1961-90 - og ud fra dem, så er det mest solrige sted i Danmark i juli måned Christiansø, der kan byde på 238 solskinstimer - eller hvad der svarer til 7,7 solskinstimer om dagen.
Skagen vinder tæt løb med Bornholm
Herefter er der meget tæt løb mellem de to duellanter Skagen og Bornholm. Christiansø er sikkert et meget godt udtryk for den sol man kan forvente langs Bornholms kyster, men tager man ind midt på solskinsøen, så vinder Skagen.
Her helt oppe på toppen af Jylland skinner solen i 233 timer i juli måned, mens man i Østerlars inde midt på Bornholm må nøjes med 222 solskinstimer.
Også andre steder med masser af sol
Men der er også andre steder med gode solchancer.
Hele området fra Vendsyssel og ned over Kattegat, hvor Læsø og Anholt ligger godt for er steder, hvor solen skinner meget mere end normalt. Anholt er med sine 220 solskinstimer i juli meget tæt på Skagen og Bornholm.
Er man derimod til gråvejr - så kan vi anbefale en sommerferie i den sydlige del af Midtjylland. I Askov ved Vejen skinner solen i juli måned i kun 171 timer.
Solen skinner på landsplan i juli måned i 196 timer.
Flest skyer mod sydvest
Der er tre forklaringer på den ulige fordeling af solskinstimerne.
Fronter med skyer - og regn - kommer typisk ind over Danmark fra sydvest, og har på deres vej mod nord og øst tendens til at svækkes, så man i den nordlige og østlige del af landet får mindre regn og færre skyer - og måske når skyerne slet ikke frem.
Mest sol på øerne
En anden årsag er den såkaldte 'ø-effekt'. De skyer, der dannes om sommeren gør det ofte inde over land. Solopvarmningen over landområderne kan på en almindelig dansk sommerdag føre til, at skyer i dagens løb vokser op og giver en eftermiddag med mere skyet vejr.
Ude over de danske øer, der er omgivet af det relativt køligere hav, er landområderne for små til, at solopvarmningen får så meget fat, at der kan dannes skyer. Her vil man kunne opleve en helt blå himmel, mens der inde over land dannes skyer.
Jylland er så smal nær Skagen, at spidsen deroppe virker som en ø med hav rundt om.
Kattegatøerne Læsø, Anholt og tildels også Samsø nyder sammen med Bornholm godt af denne ø-effekt om sommeren.
De Norske Fjelde giver os sol
En tredje grund til, at solskinstimerne fordeler sig som de gør er en fremherskende vejrtype vi har om sommeren kombineret med De Norske Fjelde. På denne tid af året er vind fra nordvest hyppigst, og kommer vinden fra dette hjørne, så vil en del af Danmark ligge i læ bag De Norske Fjelde.
Det drejer sig især om Vendsyssel, Læsø og Anholt, der kan ligge i klart solskinsvejr, mens resten af landet har skyer. Nogle gange kan en sådan opklaring nå helt ned til Sjællands Nordkyst.
Det er altå ikke ligemeget, hvor man holder sommerferie, hvis man gerne vil have den også skal være solrig - man kan rent faktisk opsøge den.
Bedst chance for sol har man, hvis man holder sommerferie i Vendsyssel, på en af øerne i Kattegat - eller på solskinsøen Bornholm.