Vejr

Ekstremkulde i Florida sætter rekord

Den sydøstlige del af USA oplever i øjeblikket helt usædvanlig koldt vejr for årstiden - så koldt, at kuldebølgen sætter rekord i blandt andet Florida.

Søndag den 10. januar blev den koldeste dag i så godt som hele Florida siden den 24. december 1989. Det oplyser det amerikanske NOAA.

Rekordkulde i Miami

Søndag nåede temperaturen i Miami ikke over 8,9° og det er usædvanlig lavt. På en 10. januar er det faktisk den laveste maximumtemperatur målt overhovedet siden 1873.

Den hidtidige laveste maximumtemperatur på 11,6° blev målt tilbage i 1970 og den normale dagtemperatur i januar ligger omkring de 20°.

Den efterfølgende nat blev med 2,2° også usædvanlig kold, og flere steder i det indre Florida målte man 3-4 graders frost.

Iskolde dage

Også antallet af kolde døgn i træk har sat rekord. I badebyerne Naples og West Palm Beach har man nu haft 10 dage i træk, hvor minimumtemperaturen har været omkring eller under 7°. Det er ikke set tidligere i målehistorien.

Også på USAs sydligste punkt ved byen Key West på øgruppen Florida Keys sydvest for Floridas fastland er kuldebølgen helt usædvanlig.

Endnu koldere i Key West

Det er ikke mere end 5 dage siden at temperaturen i Key West faldt til 8,3° og gav den koldeste nat i 29 år.

Natten til mandag nåede man dog endnu længere ned med blot 5,5° og der var dermed ikke langt til den ultimative kulderekord på 5,0° der blev sat tilbage i både 1981 og 1886.

Sne for første gang i 33 år

Kuldebølgen gav også i weekenden de første snefnug i det sydlige Florida i 33 år. Det var i Kendall at observatører så de første hvide fnug siden 1977.

Den ekstreme kulde har ligeledes fået konsekvenser for dyrkningen af citrusfrugter i delstaten, hvor mange appelsiner og citroner har måttet lade livet.

Florida står for 75% af USAs appelsinhøst og ca. 40% af verdens samlede produktion af appelsinjuice.