Vejr

Næsten 20° varmere på Grønland end i Danmark

Er du træt af vinterkulden herhjemme, så kan vi anbefale en tur til Sydgrønland, hvor man i nat nåede over 12 graders varme.

Mens vi går rundt og fryser, så har man i Sydgrønland det usædvanligt varmt for årstiden. I nat, mens man i Midtjylland nåede ned på --6,6°, så måltes der samtidig 12,7 graders varme i Narsarsuaq i Sydgrønland.

Føhnvind gav op til 12,7° i Sydgrønland

Her har man de seneste par dage været hjemsøgt af føhnvinde, der før weekenden sendte temperaturen op over 10° -- og i forbindelse med et varmefremstød fra sydøst, så satte en ny Føhn ind i løbet af søndagen -- og sendte i nattetimerne temperaturen i Narsarsuaq op på hele 12,7°.

På trods af man ofte oplever Føhn i dalene i Sydgrønland, så er nattens 12,7° ikke mere end godt to grader fra den absolutte grønlandske varmerekord i januar måned, der blev sat i Nuuk i januar 2003, hvor termometeret viste hele 15,3°.

Når det er koldt i Danmark er det varmt på Grønland

Den grønlandske varme, der i nat har ladet sydgrønlænderne have det op til 19,3° varmere end vi havde det i Danmark, hvor det i nat var koldest, skyldes en vejrmæssig klassiker.

Man plejer at sige: "Når det er koldt i Danmark, så er det varmt på Grønland". Det holder i den grad i dette tilfælde, hvor det store skandinaviske højtryk, der sender kold luft fra øst ind over Danmark ligeledes 'skovler' varm luft fra Atlanterhavet og frem mod den sydlige og østlige del af Grønland -- godt hjulpet af et stormlavtryk ud for Newfoundland.

Den lune atlanterhavs har ikke kun givet Narsarsuaq en varm nat -- flere andre steder i den sydlige og sydøstlige del af Grønland har man haft temperaturer, som man ikke umiddelbart forbinder med en grønlandsk vinter.

I Qaqortoq (Julianehåb) nåede temperaturen 10,5°, Paamiut (Frederikshåb) havde 7,2°, mens man længere oppe af Østkysten i det ellers normalt kolde Tasilaq (Angmagssalik) havde 3,6° -- og regnvejr...

Lufthavnen i Narsauaq er lukket

Skulle man have mod på en tur til det varme Sydgrønland, så skal man væbne sig med tålmodighed. Alle flyafgange til og fra Narsarsuaq er i dag aflyst på grund af blæst.

Mandag formiddag giver føhnen vindstød af stormstyrke -- men stadig med 11 graders varme!!