Vejr

Voldsomste decemberkulde i 7 år

I løbet af ugen ventes kold luft fra nordøst, at give os det voldsomste kuldefrembrud i december siden 2002.

Efter en række af varme december måneder i de seneste år, så er det nu med at finde hue og handsker frem. Den kulde, der når ned over Danmark sidst på ugen ser nemlig ud til at blive det voldsomste kuldefrembrud vi har oplevet i en december måned i 7 år.

Seneste prognoser viser, at dagtemperaturen torsdag, fredag og lørdag kommer til at ligge omkring 2 til 5 graders frost -- og kommer de til at holde, så skal vi helt tilbage til nytåret 2002/2003 for at finde lavere dagtemperaturer i december måned.

De daglige målinger foretaget ved Landbohøjskolen i København viser meget tydeligt, at decemberkulde med dagsfrost ikke har været hverdagskost i de seneste mange år -- og vi skal langt tilbage for at finde hård dagsfrost.

Midt på dagen den 31. december tilbage i 2002 nåede man i København ikke over -4,9° -- og siden da har den laveste dagtemperatur i København i en december måned været --0,6°, som blev målt den 29. december 2005.

Byder den kommende uge som ventet på en lavere dagtemperatur i København end de --0,6°, der blev målt i 2005, så er det det voldsomste kuldefrembrud i 7 år.

I forbindelse med kulden, der strømmer ned over os fra nordøst -- og senere øst, så kan vi tilmed risikere at få den absolut laveste decembertemperatur målt i Danmark i mange år.

Kommer der til at ligge sne -- og aftager vinden fredag og lørdag, så kan man vente nogle kolde nætter med temperaturer ned til -10° -- og måske lokalt endda koldere -- og ikke siden december 2003 har temperaturen i december måned været under --10° i Danmark.

Den kommende uge ser således ud til at blive vinterlig -- og sandsynligvis med de laveste temperaturer vi har oplevet i en december måned siden 2002.