Vejr

HvidJulsBarometeret: 100 % chance for hvid jul

Frem mod jul har vi på TV 2|VEJRET nøje fulgt med i muligheden for den eftertragtede landsdækkende hvide jul.

Til dette formål anvender vi HvidJulsBarometeret.

HvidJulsBarometeret er et udtryk for, hvor stor en chance vi vurderer, der er for den eftertragtede landsdækkende hvide jul.

Derfor står HvidJulsBarometeret som det gør

Sneen ligger i mere end 90 % af landet -- og vi har derfor den første landsdækkende hvide jul siden 1995.

Derfor sætter vi HvidJulsBarometeret op til 100% -- for første gang nogensinde i Hvidjulsbarometerets historie.

Mere om HvidJulsBarometeret

HvidJulsBarometeret er efterhånden blevet indbegrebet af jul på TV 2|VEJRET - og vi starter sædvanen tro allerede ved julemånedens start, som ved enhver anden julekalender.

De først dage af december er det svært at sige noget konkret om julevejret, og barometeret bliver derfor justeret med baggrund i statistisk materiale, langtidsprognoser og måske et enkelt vejrvarsel.

Statistisk set er der ca. 6 % chance for en Hvid Jul. Siden 1900 har vi haft hvid jul 7 gange. Det er i gennemsnit ca. hvert 15. år.

Hvornår er der hvid jul?

For at vi i Danmark kalder det en landsdækkende hvid jul, så skal der den 24. december ud på eftermiddagen i 90 % af landet ligge over 0,5 cm sne.

Hvis der ét eller andet sted i landet ligger sne - så taler man om en lokal eller delvis hvid jul.

Når vi kommer ind i den anden decemberuge begynder de første 'rigtige' vejr-modeller at vise os deres spæde bud på julevejret.

Dem vil vi anvende i forbindelse med justeringen af HvidJulsBarometeret - og de giver os allerede den 8. december de første 'rigtige' bud på, hvilken retning julevejret kan tage.

Frem til den 17-18 december er usikkerheden fortsat meget stor i de 'rigtige' prognosemodeller, men en uges tid før Juleaften begynder flere prognosemodeller at vise sig med deres bud.

Vi vil sammenligne disse modeller, og fra da af bliver prognoserne dag for dag mere og mere sikre.

Men som det er når vi har med vejret at gøre - så er det værd at huske på julen 2001 og 2003, hvor den Hvide Jul gik i 'vasken' i de aller sidste timer - eller på julen 2004, hvor vi trods et HvidJulsBarometer helt i bund var lige ved at få landsdækkende hvid jul i 11. time.