Vejr

Decemberorkanen - den 3. december 1999

Fredag den 3. december 1999 ramte århundredets orkan Danmark. Med et tema om orkanen lader vi på TV 2|VEJRET tankerne gå tilbage til denne aften som sent vil blive glemt.

Alle der oplevede orkanen kan den dag i dag huske præcis, hvad de foretog sig i de timer orkanen rasede hen over store dele af landet.

Decemberorkanen er blevet et begreb

Mange havde ikke haft en anelse om, hvad ordet orkan betød i vejrudsigterne, og blev overrasket over hvad der skete den dag i december for 10 år siden. De fleste mennesker i den sydlige halvdel af landet blev på en eller anden måde berørt af orkanen, der er den voldsomste i nyere dansk vejrhistorie.

I alt ødelagde orkanen værdier for omkring 13 milliarder kroner, kvæstede 800 mennesker og kostede 6 mennesker livet.

Orkanen den 3. december 1999 er blevet et begreb, og med sine 51 m/s i vindstødene på Rømø inden vindmåleren blæste omkuld, har den virkelig noget at have det i. Det er den højeste vindhastighed målt nogensinde på dansk grund.

I forbindelse med orkanen opstod der langs Den Jyske Vestkyst stormflod til trods for, at der var ebbe mens vinden kulminerede.

Kom i forbindelse med et kraftigt lavtryk

Orkanen dannedes som et lille lavtryk i Atlanterhavet den 2. december og bevægede sig hurtigt mod Øst. Allerede om morgenen den 3. december lå lavtrykket over England.

Det udviklede sig voldsomt mens det bevægede sig ind gennem Nordsøen, og i løbet af den 3. december bevægede det sig fra Nordsøen til Thyborøn og videre derfra til Anholt og Sverige med et tryk i centeret på 951 hPa.

I løbet af formiddagen blæste det ved Vestkysten op. Først fra Syd. I løbet af eftermiddagen tiltog vinden i Sydvestjylland til orkanstyrke, og orkanen fejede i løbet af aftenen og natten hen over hele den sydlige del af landet. Vinden var som sagt kraftigst i de sydlige egne, der stort set alle steder - også inde i landet havde middelvinde over 35 m/s (orkan), hvilket er meget sjældent.