Vejr

Mozambique - kraftigere cykloner

Tropiske cykloner der rammer Mozambique medbringer dødbringende oversvømmelser og smadrer infrastrukturen.

Afrika rammes også af tropiske cykloner

I medierne ser vi ofte billeder af de ødelæggende tropiske cykloner. I henholdsvis Amerika og Asien bruges benævnelserne hurricane og tyfon. Vietnam er et af de asiatiske lande der i særdeleshed er udsat for tyfoners hærgen, fordi kystområdet er lavlandet, ligger i et cyklonområde og har en meget lang kyststrækning. Den seneste tyfon dræbte 91 vietnamesere i begyndelsen af denne måned, mens den danske kongefamilie besøgte landet. Det er sjældnere, at vi hører om cykloner i Afrika, men Mozambique er faktisk lige så udsat som eksempelvis Vietnam.

Tropiske cykloner i Afrika er mest dødbringende i Mozambique

Mozambique i Sydøstafrika er ligeledes lavlandet, med en lang kyststrækning og placeret, så landet bliver ramt af en såkaldt cyklonbane. Dvs. den bane hvor cykloner bevæger sig fra det indiske ocean til Afrika. Faktisk er Mozambique det land i Afrika der lider mest på grund af tropiske cykloner. Ganske vist er Madagaskar det land der rammes oftest, men langt de fleste mennesker på den afrikanske østat bor højt over havoverfladen. Det er ikke tilfældet i Mozambique. Her bor store dele af befolkningen langs kysten eller i floddeltaer langs de mange floder der gennemløber landet. Netop nær kysten og i floddeltaerne er man ekstra udsat, fordi cykloner medbringer oversvømmelser. Selvom vindstyrken i tropiske cykloner er ødelæggende, så er det oversvømmelser der er mest dræbende. Tænk bare på den flodbølge der oversvømmede New Orleans i 2005. Det seneste tiår har rekord mange tropiske cykloner haft landgang i Mozambique. De værste ødelæggelser oplevede det fattige afrikanske land i 2000 og 2001, men også de sidste par år har cykloner hærget.

Tropisk cyklon Jokwe fra 2008 og Favio fra 2007

I 2008 dræbte cyklonen Jokwe 28 mennesker da den snittede Mozambiques kyst. Tusindvis af huse blev blæst omkuld - og værre - store landbrugsarealer blev fuldstændig ødelagt.

Cyklonen Favio fra 2007 var stærkere end Jokwe og dødstallet var endnu større. Favio havde landgang i Inhambaneprovinsen og der blev Infrastrukturen totalsmadret. Cyklonen fortsatte mod nord og 150.000 mennesker langs Zambezifloden måtte sande, at deres afgrøder og huse blev oversvømmet.

I fremtiden bliver cyklonerne mere drabelige

Selvom det er bemærkelsesværdigt, at man de seneste årtier hvert årti har konstateret et større antal cykloner ramme Mozambique er fremtidens fare i højere grad kraftige end hyppigere cykloner.

Prognoser peger nemlig ikke på der skal komme flere cykloner i fremtiden. Desværre vil dem der rammer landet blive kraftigere. Det passer i øvrigt overens med at havet nær Mozambique bliver varmere. Varmt havvand er en af de betingelser det skal til for cykloner dannes og udvikles. Des varmere havvand des mere brændstof er der til cyklonudviklingen.

Større flodbølger og voldsommere oversvømmelser

Kraftigere cykloner medfører også større flodbølger og mere regn. Når den generelle vandstand samtidig stiger, så vokser de potentielle ødelæggelser enormt. INGC, det lokale varslingsberedskab, er meget bevidste om dette og peger eksempelvis på at den næststørste havneby Beira bør sikres mod fremtidens voldsommere klima, hvis man vil undgå en "New Orleans".

Fremtid med flere oversvømmelser og hyppigere tørke.

Mozambique er ofte præget af oversvømmelser og ikke kun i forbindelse med tropiske cykloner. I morgen kommer der i 18:20 vejrudsigten et indslag om tørke og her på hjemmesiden en artikel om en fremtid med såvel flere tørkeperioder som oversvømmelser.