Vejr

Kulderekord på Grønlands Indlandsis

Selv om temperaturen er stigende og isen smelter, så kan det lade sig gøre at slå nye kulderekorder på Grønland. Torsdag morgen blev der midt inde på Grønlands Indlandsis ifølge DMI målt --46° -- og det er ny kulderekord for september måned.

Den isnende septemberkulde blev målt ved forskningsstationen Summit, der ligger i 3.208 meters højde -- og hvorfra en række af de isborekerner, der fortæller om de flere tusinde års klima siden slutningen af 1980'erne er boret op af isen.

De -46° er den laveste septembertemperatur målt ved Summit siden DMI i 1987 begyndte de daglige temperaturmålinger på Grønlands absolut koldeste sted -- og man har således haft det lidt koldere end sidste år, hvor temperaturen -- i øvrigt også den 24. september -- nåede ned på -45,6°.

Meget kold luft i højden -- et såkaldt kuldelavtryk -- kombineret med rolige vindforhold hen over den isdækkede overflade -- og den lange polarnat gives af DMI's pensionerede grønlandsmeteorolog Leif Rasmussen som en del af forklaringen på kulderekorden ved Summit.

Disse ekstremt lave temperaturer oplever man på denne tid af året kun inde midt på Indlandsisen -- men om vinteren kan man også enkelte steder nede i havniveau være med.

Den absolutte grønlandske kulderekord uden for Indlandsisen lyder på --52,1 grader, og er sat på Hall Land i det aller nordligste Grønland. På toppen af Indlandsisen -- ved Summit i over 3.000 meters -- blev der den 21. februar 2002 målt --63,3 grader...