Vejr

Det koldeste sted i solsystemet findes på Månen

Astronomer fra det amerikanske NASA mener at have fundet det koldest kendte sted i solsystemet, og det er nok lidt tættere på end de fleste lige havde regnet med - nemlig på vores helt egne måne.

En sonde er i øjeblikket i gang med at kortlægge Månens temperatur, og den har fundet, at Månens sydpol er langt koldere end Pluto. Og dét selvom Pluto ligger over 40 gange længere væk fra solen.

Ekstremt lave temperaturer

De ekstremt lave temperaturer findes i små månekratere, der endvidere ligger i bunden af større kratere. På den måde findes der områder, hvor sollyset aldrig når ned, og hvor temperaturen derfor når ekstremt lave værdier.

Sonden har målt temperaturen i det koldeste krater til -238°C eller hvad der svarer til blot 35 grader over det absolutte nulpunkt.

Inden længe vil Månens sydpol blive varmere som følge af årstidsændringerne. Til gengæld falder temperaturen på nordpolen.

Er vigtige for forskning

De ultralave temperaturer er vigtige, da forskellige kemikalier og stoffer som f.eks. vand og methan kan lagres deri.

Sonden har også fundet adskillige indikationer på hydrogen, der kan være et tegn på at is er fanget under månens overflade, sagde forsker Richard Vondrak torsdag.

Selvom NASA sendte astronauter til Månen for flere årtider siden, så er den nuværende sonde med til at afsløre afgørende detaljer om Månens sydpol, hvor der er den bedste chance for, at der findes is.