Vejr

Seneste start på tropisk stormsæson i 17 år

Da årets første tropiske storm i Atlanterhavet 'Ana' lørdag blev dannet var det den seneste start på en tropisk stormsæson siden 1992.

Sidste år havde der på dette tidspunkt allerede været fem tropiske storme i Atlanterhavet, hvoraf de to endda havde udviklet sig til hurricanes.

I år skulle vi helt frem til lørdag den 15. august før det nationale hurricanecenter i Miami fik øje på årets første tropiske storm midt i Atlanterhavet. Den fik navnet 'Ana' og udmærker sig ved, at være den seneste af sin slags siden 1992, hvor der den 16. august blev dannet et tropisk lavtryk ved navn 'Andrew'.

'Andrew' skrev sig senere ind i historiebøgerne som en af de mest destruktive og med mange dødsofre på samvittigheden, da 'Andrew' den 24. august ramte Florida som en kategori--5 hurricane.

Den tropiske storm 'Ana' indskriver sig i historiebøgerne som den 9. seneste start på en hurricanesæson gennem tiderne. Den absolut seneste start en sæsonen stod den tropiske storm 'Anita' for, da den som den første i 1977 blev dannet så sent som den 30. august.

En af grundende til de udeblevne tropiske storme og hurricanes kan være, at der netop nu er en El Niño i den sydlige del af Stillehavet, der giver sig til udtryk ved varmere havvand lagns Sydamerikas Stillehavskyst -- og påvirker vejr og klima på store dele af Kloden. Når El Niñoen optræder er der tendens til, at der dannes færre tropiske storme og orkaner i Atlanterhavet og Caribien.