Vejr

Skypumpe ramte Aalborg

En skypumpe anrettede mandag eftermiddag store skader, da den ramte den østlige del af Aalborg.

Helt usædvanlige scener efter danske forhold udspillede sig mandag eftermiddag i Aalborg--forstaden Nørre Tranders, da en skypumpe raserede et villakvarter og forvandlede den lille by øst for Aalborg til noget man normalt kun ser på TV -- langt uden for de danske grænser.

"Fire huse har fået huller i taget, og et garagetag er fløjet over til naboen. Der er mange trampoliner, der er sendt flere hundrede meter væk, og en campingvogn er smidt over en hæk og delvist knust," siger Peder Mejlvang, der er stationsleder hos Falck i Nordjylland.

Syret oplevelese

-- Jeg kunne se den komme ovre fra Herningvejens skole og tænkte hvad sker der. Det var en ret syret oplevelse her i Nr. Tranders, siger Anna Gansted til TV 2|NORD.

Ingen mennesker kom til skade, da skypumpen ramte det østlige Aalborg.

Ramte i forbindelse med en kraftig tordenbyge

Skypumpen ramte ifølge TV 2|VEJRET's oplysninger Aalborg kl. 15.15 mandag eftermiddag.

Det skete i forbindelse med kraftige tordenbyger, der i øvrigt gav skybrudsagtig regn. Tordenbygerne blev i eftermiddagstimerne dannet i en linie op gennem det nordøstlige Jylland -- og en kraftig byge langs denne linie ramte Aalborg ved 15--tiden.

Skypumper dannes i forbindelse med kraftige regn- eller tordenbyger -- typisk på 'forsiden' af bygerne. Det er derfor sandsynligvis i forbindelse med denne kraftige byge, at skypumpen er opstået.

Bygelinien, der strakte sig ned gennem Jylland, opstod på en frontzone, som vinden blæste ind imod fra hhv. vest og sydøst. Langs en sådan grænse kan der ved jordoverfladen dannes hvirvler, som ved passage af en byge med kraftige opvinde, bliver strakt til vejrs -- og rotationen øges.

Skypumpen var antageligt en EF1--tornado

Skypumper er teknisk set tornadoer -- men de vi kender herhjemme dannes på en lidt anden måde end de man eksempelvis ser i USA.

Derfor kan dagens skypumpe i Aalborg også kategoriseres ved den Fujita's tornado--skala -- den såkaldte EF--skala -- der går fra EF0 til EF5. Ud fra ødelæggelserne at bedømme anslås det, at skypumpen i Aalborg kan kategoriseres som en EF0 eller EF1--tornado.

Uvejret gav også mange oversvømmelser i Aalborg området. På 20 minutter modtog Falck 33 anmeldelser om oversvømmelser. Også flere veje i Aalborg--området var i en periode oversvømmet efter store regnmængder.

Har du set skypumpen, så send os meget gerne en mail til vejret@tv2.dk -- og beskriv, hvad du så -- hvornår så du det?hvor lang tid varede det? roterede skyen? osv.