Vejr

Mystisk blinkende paddehattesky

Tirsdag aften kunne man i Nordsjælland se en mystisk blinkende paddehattesky -- der ikke var så mystisk endda.

Flere af TV 2|VEJRET's seere i Nordsjælland har onsdag morgen skrevet til os om en blinkende paddehattesky, der ved midnatstid blev set imod nord.

Paddehatteskyen stod og blinkede uden man kunne høre så meget som en lyd -- og for mange var oplevelsen derfor lidt mystisk.

Lignede brændende gassksyer

Charlotte Riddervold fra Kirke Hyllinge skriver således om oplevelsen:

"Ved midnatstid var jeg vidne til et opsigtsvækkende skue fra mit hjem i Kirke Hyllinge, som foregik forholdsvis tæt på i nordlig retning.

En paddehatformet sky, forholdsvis tæt på jorden, blev mellem kl. ca. 23.30 -- 00.15 illumineret af adskillige kraftigte lysglimt ca. hver 20. sekund, som rent visuelt havde karakter af afgrænsede, brændende gasskyer. Men der var ingen røg. Mellem hver "eksplosion" blev den paddehatformede sky helt sort.

Jeg kontaktede i nat alarmcentralen, der informerede mig om, at der ikke har været ildebrand i området ved midnatstid. Til gengæld kunne hun berette, at der havde været andre tilsvarende opringninger. Da jeg tog billedet, var det iøvrigt tørvejr, der forekom absolut ingen tordenbrag, lyn eller lignende."

Det var en kraftig tordenbyge nær Anholt

Det der er blevet set i Nordsjælland mod nord sent tirsdag aften var hverken gasskyer eller eksplosioner -- men naturens egen måde at folde sig ud på i sommernatten hen over Kattegats lune vand.

En kraftig tordenbyge blev sent tirsdag aften dannet syd for Anholt hen over Kattegat, hvor det lune vand og den kolde atmosfære gav anledning til, at en stor enkeltstående tordensky -- en såkaldt Cumulonimbus -- voksede sig så stor, at den som en padehatteformet sky kunne skyde 9--10 kilometer til vejrs, og i ca. en times tid gav anledning til et relativt kraftigt tordenvejr.

Kunne ses 80--90 km væk

Denne enorme sky kunne således ses meget langt væk. Den lå ca. 60 km fra Sjællands Nordkyst og blev set op til 80--90 km væk længere 'nede' i Nordsjælland.

Herfra har man således kunne betragte den øverste to--tredjedel af tordenskyen -- og både afstanden til den samt det faktum at vinden var i sydvest og bragte lyden fra tordenbragene væk betød, at dette naturspektakel foregik helt lydløst -- hvis man altså stod og betragtede det i Nordsjælland.

Fænomenet -- at man kan se lyn uden at høre tordenbragene -- kaldes for kornmod.

Denne mystiske blinkende padehattesky var således knap så mystisk og med en helt naturlig forklaring. Det gør dog ikke oplevelsen mindre for de, der var så heldige, at være ude i sommernatten og opleve dette fascinerende naturspektakel.