Vejr

Meteor styrtede mod jorden nær Danmark

Overvågningsbilleder fra Skåne viser meteoren styrte mod jorden. Video: Roger Svensson / Sydsvenskan.se

Kort efter kl. 20 lørdag aften styrtede en meteor mod jorden i nærheden af Danmark. Mere og mere tyder på, at ildkuglen endte i Østersøen.

Mange danskere havde nok sat sig godt til rette i sofaen lørdag aften for at se de danske håndboldherrer åbne VM mod Brasillien, da de kort før kampstart fik sig noget af en overraskelse ved at kigge ud af vinduet.

Et kraftigt lysglimt oplyste nemlig himlen i et par sekunder omkring kl. 20.10, der godt et minuts tid efter blev fulgt af en lavfrekvent rumlen fra 'det fjerne'. Alt tyder på at der er tale om en meteor.

Endte formentlig i Østersøen

Et overvågningskamera i Skåne fangede meteoren, da den styrtede mod jorden - og meldinger fra Skåne lyder på både et kraftigt lysglimt og et stort brag, meddeler den svenske avis Sydsvenskan.

Som følge af observationerne vuderes det af Tycho Brahe Planetariet, at meteoren bevægede sig henover Blekinge - og sent søndag eftermiddag kunne astrofysiker Michael Linden-Vørnle fortælle, at ildkuglen formentlig endte sit liv over Østersøen syd for Lolland-Falster.

Nåede formentlig ikke at ramme jorden

Overvågningsbillederne og diverse observationer indikerer, at meteoren nåede at brænde op inden den ramte jordoverfladen. Det store brag, som blev hørt flere steder i Sydsverige og som i Danmark blev til en rumlen, skyldes formentlig at meteoren brød igennem lydmuren, pga. dens enorme hastighed.

Det er desuden meget sjældent at meteorer på himlen resulterer i deciderede nedslag på jorden. Sidst en meteor blev observeret i Danmark og man samtidig efterfølgende fandt rester af meteoritten på landjorden var i 1951.

Blev observeret flere steder i Danmark.

Lysglimtet blev i Danmark observeret flere steder øst for Storebælt - og endda så langt mod vest som til Horsens kunne man kort efter kl. 20 kortvarigt se en oplyst aftenhimmel.

Den tidligere svenske professor i astronomi, Gunnar Larsson-Leander fra Lund Universitet, siger til Sydvenskan, at meteorer er ganske normale, men at det er usædvanligt at de er så lysstærke som tilfældet var lørdag aften.

Ud over i Danmark kunne lysglimtet også ses så langt mod nord som i Göteborg og så langt mod syd som Rostock i Tyskland og i det nordlige Polen. Ifølge Michael Linden-Vørnle begynder meteorer normalt at 'brænde' ca. 100 km over jorden.

Populært kaldet stjernskud

Meteorer, der populært også kaldes stjerneskud, er klumper af sten af varierende størrelse, der med stor fart trænger ind i Jordens atmosfære. Inden de bremses i Jordens atmosfære kan de opnå en hastighed på ca. 70 kilometer pr. sekund.

Meteorid

Et stenobjekt i kredsløb omkring Solen. Er mindre end en asteoride - dvs. typisk mindre end ca. 100 m i diameter.

Meteor (stjerneskud)

Meteorid, der trænger ind i Jordens atmosfære, og begynder at 'brænde' under udsendelse af lys.

Meteorit

En meteor, der rammer Jordens overflade.

Når meteoren trænger ind i atmosfæren bremses den og foran den presses luften sammen med enorm styrke, hvilket opvarmer luften voldsomt. Opvarmingen får meteoren til at fordampe og gløde, hvilket ydermere resulterer i, at den lyser op.

Normalt brænder stenene op i atmosfæren i 'god tid' inden de rammer jorden, men er de store nok kan de nå ned helt ned til jordoverfladen. Når det sker kaldes resterne af meteoren for en 'meteorit'.

Meteorer af den kaliber, som blev observeret lørdag aften, opstår normalt en gang ca. hver femte måned. Men da størstedelen af jorden trods alt er ubeboet, blandt pga. 70% er dækket af vand, og mange meteorer kommer i dagslys, er de ikke ofte stedfæstet.

Har du observeret meteoren?

Så du også lysglimtet eller hørte du braget fra meteoren lørdag aften, så kan du hjælpe astronomerne med at kortlægge meteorens bane og potentielle nedslagssted ved at indsende din observation på ildkugle.dk - følg linket i link-boksen til højre.