Vejr

TEMA: Hurricane Gustav

Hurricane Gustav ramte mandag den 1. september USA i staten Louisiana som en kategori-2 hurricane.

Inden da havde den bevæget sig hen over Haiti, Jamaica og Cuba, hvor den har kostet mindst 94 mennekser livet.

Du kan her på siden få en generel opdatering på hurricane Gustav - og det er også her vi bringer links til alle artikler og billedgallerier, der har været bragt på vejret.tv2.dk om hurricane Gustav.

Blev dannet hurtigt

'Gustav' blev mandag aften den 24/8 dannet sydvest for Haiti som årets syvende tropiske storm i Caribien og Atlanterhavet.

På et halvt døgn udviklede den sig kraftigt og hurtigt, så den tirsdag morgen den 25/8 blev opgraderet til årets blot 3. hurricane, da den nåede vindhastigheder i middelvinden på 32,6 m/s, mens den havde kurs mod Haiti.

Ramte Haiti som en kategori-1 hurricane

Der blev udsendt hurricanevarsel for den lille caribiske stat på vestsiden af øen Hispanola, hvor al erfaring viser, at netop Haiti er meget udsat for oversvømmelser og jordskred når tropiske storme eller hurricanes rammer med store mængder regn.

'Gustav' ramte Haiti tirsdag aften ved 19-30-tiden dansk tid. Det skete med enorme mængder regn og vindhastigheder af orkanstyrke.

Da 'Gustav' ramte Haitis sydvestkyst, var det som en kraftig kategori-1 hurricane med middelvinde på 40 m/s og vindstød på 50 m/s - eller det der svarer til 180 km/t.

Mens 'Gustav' passerede hen over det vestlige Haiti anslog amerikanske hurricanemeteorologer, der er faldet 300-600 mm regn.

På sin vej hen over den vestlige del af den caribiske ø Hispanola kostede 'Gustav' mindst 67 mennesker livet i Den Dominikanske Republik og i Haiti.

Over Haiti's bjerge blev 'Gustav' natten til onsdag den 25/8 svækket og nedgraderet til en tropisk storm - og den gik onsdag næsten i stå hen over Haiti.

Ramte Jamaica som en tropisk storm

Fra Haiti bevægede 'Gustav' sig langsomt frem til Jamaica, som den passerede ind over natten til fredag den 27/8. Da Gustav ramte Jamaica var den en tropisk storm.

På Jamaica kostede Gustav 11 mennesker livet.

Fra Jamaica bevægede Gustav sig videre mod vest og nordvest til Caymann Islands, hvorefter udviklingen tog fart.

Ramte Cuba som en kraftig kategori 4-hurricane

Hen over meget varmt havvand syd for Cuba udviklede Gustav sig eksplosivt lørdag den 30/8. På mindre end et døgn gik den fra at være en tropisk storm til at være en kategori-4 hurricane.

Inden den ramte Cuba var den tæt på grænsen til en af de allermægigste kategori-5 hurricanes. Når en hurricane når kategori-3 eller derover kaldes den en 'Major Hurricane' - og betegnes dermed også som en af de potentielt ekstremt farlige hurricanes.

Lørdag aften og natten til søndag passerede Gustav hen over Cuba, som en kategori-4 hurricane.

I det nordvestlige Cuba blev mere end 300.000 mennesker evakueret forud for Gustav.

Da Gustav ramte Cuba blev veje skyllet væk, elledninger blæste ned og flere steder skete der oversvømmelser på grund af de mellem 200 og 600 mm regn der faldt hen over den bjergrige del af Cuba under passagen af Gustav.

Bevægde sig over Den Mexikanske Golf

Hen over Cuba blev Gustav svækket, og bevægede sig søndag den 31/8 som en kategori-3 hurricane hen over Den Mexikanske Golf med kurs mod Louisiana.

Inden da var der udsendt hurricane-varsel for hele USA's Golfkyst og næsten 2 millioner mennesker blev evakueret - blandt andet fra New Orleans.

Ramte Louisiana som en kategori-2 hurricane

Mandag morgen den 1/9 lå Gustav ud for Louisianas kyst. Umiddelbart inden den ramte land mistede den lidt af pusten og blev nedgraderet til kategori-2 hurricane.

Som en sådan ramte den Louisianas kyst nær byen Cocodrie ca. 110 km sydvest for New Orleans.

Langs Louisianas kyst ramte Gustav med maksimale middelvinde på 49 m/s og vindstød 58 m/s. Inde over land havde man i en periode storm med vindstød af orkanstyrke.

I forbindelse med Gustav steg vandstanden som følge af en flodbølge mere flere meter. Flodbølgen ramte hårdest lige øst for Gustavs øje - blandt andet tæt på New Orleans hvor vandet sprøjtede ind over digerne, der kun lige akkurat var høje nok til at, at vandet ikke løb direkte over.

I løbet af aftenen den 1/9 blev Gustav nedgraderet til en kategori-1 hurricane og natten til mandag den 2/9 blev Gustav til en tropisk storm, mens den befandt sig over den vestlige del af Louisiana.

Animation, der viser Gustav's udvikling fra lørdag den 30. august og frem til tidligt tirsdag den 2. september. Kilde: NOAA/NASA