Vejr

Dansk tornadochaser midt i kraftigt tornadoudbrud

Den danske tornadojæger Kai-Asle Sønstabø har de seneste dage jagtet tornadoer i USA's Midtvest - og han har fået fuld valauta for alle pengene.

En af de danske tornadochasere vi de seneste uger har fulgt her på vejret.tv2.dk, har siden torsdag jagtet tornadoer i årets hidtil kraftigste tornadoudbrud i USA's Midtvest - og her så han en EF-4-tornado, der er det næsthøjeste niveau en tornado kan nå.

Oprindeligt var Kai-Asle Sønstabø i USA med to andre tornadojægere, hvis tur skulle være afsluttet i onsdags. Men med udsigten til kraftige tordenbyger, der kunne være med tornadoer forlængede Kai-Asle Sønstabø sin rejse i jagten på tornadoer - og det har han ikke fortrudt.

Et tre dage langt tornadoudbrud

Torsdag startede der nemlig et tre dage langt tornadoudbrud i området fra Oklahoma over Kansas til Colorado i det område, der også betegnes som 'Tornado Alley'.

Varm og fugtig luft strømmede fra syd op over disse stater lige på grænsen af tør luft, der fra vest lå og 'puffede' til den ekstremt instabile luftmasse - og der blev som perler på en snor dannet tordenbyger, som både torsdag, fredag og lørdag blev meget kraftige og var med tornadoer.

I staten Kansas jagtede Kai-Asle torsdag tordenbyger. Her blev han 'fanget' af et gigantisk uvejr og søgte tilflugt på en tankstation - og fik efterfølgende at vide, at en tornado passerede umiddelbart forbi.

Hvad Kai-Asle ikke selv så torsdag fik han at se fredag. Her blev der igen jagtet tornadoer, der opstod i enorme tordenbyger - de såkaldte superceller - som blev dannet i en lind strøm hen over Kansas.

"Den smukkeste tornado jeg nogensinde har set"

Efter at have jagtet nogle tordenbyger og i øvrigt set en tornado, så skete det Kai-Asle havde drømt om lige i nærheden af byen Quinter i det nordvestlige Kansas.

På sin blog på stormhunter.org skriver han om mødet med en gigantisk tornado:

"Vi behøvede ikke køre ret langt væk fra Quinter. Næste byge var lige over os, så vi holdt ind på endnu en tankstation. Her lynede og tordnede det, som jeg aldrig har set magen. Tordenskraldene var så kraftige, at man kunne mærke trykbølgen på sin krop. Og bragene lød som eksplosioner.

Vi spejdede. Ifølge Baron (Red: Radarsystem der bruges til at følge tordenbygerne) var rotationen meget tæt på os.

Udsynet var ikke optimalt, så vi trillede lidt væk fra tanken, og der, foran os, åbenbaredes den smukkeste tornado, jeg nogensinde har set."

De tornadobilleder Kai-Asle har taget er nogle af det mest imponerende, der er set af tornadoer i meget lang tid.

Blev klassificeret som EF4

Kai-Asle Sønstababo var virkeligt på det rette sted på det rigtige tidspunkt, for tornadoen som Kai-Asle så var nemlig den kraftigste af de der blev registreret i det tre dage lange tornadoudbrud i USA's Midtvest.

Den amerikanske vejrtjeneste klassificerede efterfølgende tornadoen ved Quinter til en EF4-tornado på en skala fra 0 til 5 - og det er første gang siden 1990, at det nordvestlige Kansas er blevet ramt af en så kraftig tornado.

Omkring EF4 tornadoer blæser det med mellem 267 og 322 km/t eller det der svarer til 74-89 m/s, som er vindhastigheder, der kun optræder i forbindelse med tornadoer - eller de aller kraftigste tropiske orkaner.

At det er enorme kræfter der er på spil bekræftes af, at tornadoen på sin vej jævnede tre huse med jorden og anrettede ødelæggelser på adskillige huse. 1 person i en bil blev kvæstet, da tornadoen passerede hen over Interstate 70.

Flygtede fra tornado

Herefter tog tornadojagten en dramatisk drejning. I jagten på tornadoen ved Quinter opstod en ny byge med endnu en tornado, som ikke umiddelbart kunne undviges.

Kai Asle søgte igen tilflugt på en tankstation, hvor toilettet fungerede som beskyttelsesrum for mere end 20 personer, der også var flygtet ind på tankstationen.

Tornadoen passerde lige forbi - og jagten kunne fortsætte inden mørkede atter sænkede sig.

Enorm tordenbyge i Oklahoma

Lørdag, der blev den sidste dag med jagt på tornadoer, fortsatte Kai-Asle længere mod syd til staten Oklahoma, hvor en enorm tordenbyge havde bygget sig op.

Dagen igennem blev den fulgt fra nærmeste hold - og den gav flere tornadoer fra sig, som Kai-Asle fik set og fotograferet .

Mere end 100 tornadoer på tre dage

Tornadoudbruddet, som Kai-Asle Sønstabø har været midt i, har siden torsdag kostet tre mennesker livet i Colorado og Oklahoma - og på de tre dage er der blevet set mere end 100 tornadoer i USA's Midt og Veststater.

Tornadoudbruddet er det næststørste i USA i år - og det største i USA's Midtvest siden maj 2007, hvor byen Greensburg blev totalt ødelagt. En tornado som Kai-Asle dengang også så...

Alene i Kansas, hvor Kai-Asle fredag så 'sit livs tornado' blev der set 49 tornadoer.

På Kai-Asles hjemmeside stormhunt.org kan der læses meget mere om hans oplevelser, der med lørdagens tornadojagt blev den sidste i denne omgang. Kai-Asle Sønstabø lander mandag atter i Danmark efter 20 dages tornadojagt i USA.