Vejr

Dansk tornadochaser fortsætter sin jagt

Med udsigt til enormt kraftige tordenbyger, der kan være med tornadoer sidst i denne uge, så fortsætter en af de tre danske tornadochasere, der nu i 16 dage har kørt USA's Syd- og Midtstater tynde for tordenbyger.

Onsdag skulle være den sidste dag i jagten på torden og tornadoer for de tre danskere, der siden den 5. maj har opholdt sig i Tornado Alley i USA. Den ene af dem Kai- Asle Sønstabø har med udsigt til nogle dage med meget kraftige tordenbyger forlænget sin rejse.

De to øvrige 'tornadojægere' Thomas Dolmer Nielsen og Per Christiansen tager derimod som planlagt hjem onsdag. Inden dag fik de da også, hvad de kom efter - nemlig synet af et par tornadoer i Texas.

Hvad får Kai-Asle til at blive?

Hvad er det så der får Kai-Asle Sønstabø til at blive i USA? Fra torsdag til lørdag passerer et relativt kraftigt lavtryk fra vest ind over USA's Veststater. Foran lavtrykket strømmer varm og fugtig luft fra Den mexikanske Golf op over Texas og videre mod nord til Oklahoma, Kansas og helt til Nebraska.

Samtidig strømmer ekstrem tør luft fra vest frem mod dette område og danner en meget markant linie, der fra torsdag til lørdag langsomt skubber den fugtige luft mod øst. Den fugtige og varme luft er det der vist bedst kan betegnes som 'lummer'. Temperaturen vil i eftermiddagstimerne kunne nå op over 30 grader med et dugpunkt på op til 23 grader, der giver en luftfugtighed over 65 %.

Når den tørre luft skubber til den varme og fugtige luft vil den i området, der også betegnes som Tornado Alley, kunne stige til vejrs - helt op over 10-12 kilometers højde og danne voldsomme tordenbyger - der måske kan være med tornadoer.

"The Doomday-setup"

De fleste af parametrene der kigges på er som de skal være - og i ugens løb har man på et amerikansk stormchaser-forum kunne læse om 'The Doomday-setup'. Der er fugtig og varm luft i bunden, der er relativ kold og tør luft i højden, og så øges vindhastigheden med højden - det der kaldes shear.

På kortet her til højre kan man se en af parametrene for fredag den 23/5 om eftermiddagen lokal tid. Det er CAPE - der er den energi, der til rådighed i luften for at den kan stige til vejrs. Høje CAPE-værdier viser områder med stort potentiale for dannelse af tordenbyger.

Alt er altså som det skal være - og Kai-Asle får da også besøg af tornadochasere fra Florida, der flyver ind til lejligheden og chaser med Kai-Asle.

Kan blive nervepirrende

Lidt nervepirrende kan det dog gå hen at blive. Uden en impuls til at skubbe til den fugtige og varme luft kan de enorme mængder energi ikke udløses. Til de lidt mere garvede - så kan man her nedenfor se en forudsigelse af radiosonderingen for fredag lokal tid i området over Kansas/Oklahoma, der beskriver 'problematikken'.

Kai-Asle skal således sætte sin lid til, at fronten svinger igennem - eller at den på de kanter kendte 'dryline' fra vest når frem og 'puffer' til den eksplosive luftmasse.

Sker det, så vil vi sikkert kunne få spektakulære billeder fra Kai-Asle at se.

Vi følger her på vejret.tv2.dk selvfølgelig Kai-Asle Sønsatbøs videre færd i USA - og vil i den forbindelse også takke Thomas Dolmer Nielsen for at have stillet billeder og beretninger til rådighed for TV 2|VEJRET.