Vejr

Isvinteren 1995/96

1990'erne bød på blot én isvinter, der samtidig er den seneste isvinter vi har oplevet. Den kom i vinteren 1995/96, hvor vinteren ikke var specielt kold - men derimod langvarig, og så bød den på en hvid jul og to snestorme.

Vinteren startede allerede i december måned - og isvinteren blev grundlagt, da kold luft fra nord og nordøst strømmer ned over landet i store dele af december måned. Vinterkulden når for alvor frem til landet midt på måneden. Fra den 13. december til årsskiftet har man i København frostvejr hver eneste dag - og i den sidste uge af december når man i hovedstaden ikke over frysepunktet.

Den 22. december bliver det for alvor vinterligt, da et lavtryk, der passerer lige syd om landet, giver snestorm med store mængder sne til hele landet - og giver os den første landsdækkende hvide jul siden 1981 - og den foreløbigt sidste vi har haft i Danmark.

Dagene efter jul bliver klare og kolde - kun afbrudt af et kraftigt snevejr den 27. december, som Sydvestjyderne måske stadig husker. Natten til den 30. december når vi månedens og i øvrigt vinterens laveste temperatur, da der på Midtsjælland måles ned til --21,5 grader.

Januar måned fortsætter med koldt, men knastørt vintervejr. Et højtryk over Rusland og Skandinavien forsyner os med kold luft fra øst. Det betyder også, at der i løbet af januar stort set ingen nedbør falder. Med blot 6 mm nedbør bliver januar den tørreste af sin slags gennem tiderne.

Efter den relativt kolde januar stævner den første isbryder - Thorbjørn - ud den 31. januar, mens en kold start på februar måned betyder, at vi den 9. februar kan se samtlige danske statsisbrydere i aktion i de danske farvande - isvinteren er komplet.

Det som de fleste måske husker vinteren 1995/96 for, er det der sker fra den 18. februar og to døgn frem. Et kraftigt lavtryk passerer lige syd om Danmark og giver hele den sydlige del af landet en af den kraftigste snestorm, der har ramt Danmark siden 1978/79. Snestormen varer to døgn - og med sne og fygning lukker blandt andet den sydjyske motorvej og snestormen lukker den 19. februar sågar også den dansk--tyske grænse.

Efter snestormen strømmer kulde atter ned over landet - og selv om foråret presser på, så fortsætter marts vinterligt. Dagtemperaturerne når op over fryspunktet - men om natten er det koldt - og i København er der ikke et eneste døgn i løbet af marts, hvor man ikke har nattefrost - og først den 27. marts anløber Thorbjørn som den sidste isbryder igen Frederikshavn efter næsten to måneder i aktion.

Middeltemperatur i vinteren 1995/96

  • December: --2,2
  • Januar: --1,8
  • Februar: --2,9
  • Marts: 0,0