Vejr

2007 blev endnu et begivenhedsrigt år

2007 lakker mod enden - og det blev rent vejrmæssigt endnu et begivenhedsrigt år med hele 10 nye vejrrekorder og en forrygende snestorm.

Blæsende, varm og våd januar

Året lagde både blæsende, mildt og regnfuldt fra start. Januar måned blev præget af flere stormlavtryk, der passerede landet og hele fem gange gav middelvinde af stormstyrke.

Mest blæste det den 12. og 14. januar, hvor vi begge dage nåede 29 m/s i middelvinden.

Det blæsende vejr - overvejende fra sydvest - og gav også usædvanligt varmt vejr og store mængder nedbør.

End ikke en vinterlig afslutning på måneden, hvor vi med -15 grader nåede årets laveste temperatur kunne rokke ved, at januar måned blev den varmeste gennem tiderne - og i tillæg den vådeste.

Snestorm i februar

Februar måned startede, hvor januar slap - med mildt vintervejr, men vil sikkert blive husket for alle tiders snestorm i den nordlige og østlige del af landet.

Et lavtryk, der passerede ned gennem Danmark fra nordvest delte den 21. og 22. februar landet i to. I den nordlige og østlige halvdel af landet blev man ramt af en regulær snestorm, der gav 40-50 cm sne og meterhøje snedriver.

Vintervejret blev kortvarigt - og februar endte med både at blive lunere og mere våd end normalt. Dermed havde vi både den vådeste og den varmeste vinter registreret i Danmark.

Rekordvarm marts

Marts måned gav med usædvanligt varmt og solrigt vejr en forsmag på, hvad danskerne kunne vente sig af foråret 2007.

Temperaturen nåede allerede midt i marts over 16 grader - og marts måned slog varmerekord.

April satte trumf på

April måned fortsatte med det solrige og varme forårsvejr, der sidst på måneden kulminerede med en tidlig sommerdag hvor temperaturen nåede over 25 grader.

Der faldt stort set ingen regn - og solen skinnede i lange perioder, der gjorde april til den tredje største og næst mest solrige gennem tiderne.

Det var dog varmen, der tog overskrifterne, da april skulle gøres op. Med usædvanligt varm april var der ingen vej uden om en ny varmerekord, der slog den 'gamle' med næsten en hel grad.

Maj med mere af det hele

Maj måned blev noget mere ustadig end de foregående måneder og bød på mere af det hele - det blev både varmere, mere solrigt og mere vådt end normalt.

Dermed havde vi været igennem det varmeste og mest solrige forår gennem tiderne.

Juni regnede væk

Så blev det sommer - i hvert tilfælde de første små to uger af juni måned. Masser af sol og varme prægede starten af måneden. Den 11. juni blev årets højeste temperatur målt. Den nåede 31,4 grader - der i øvrigt var den højeste junitemperatur i 5 år.

Herefter ser vi ikke meget mere til sommeren. Den anden halvdel af juni måned regnede væk. Flere kraftige regnvejr passerer landet, og det hele kulminerer den 27. juni, hvor et et stormlavtryk passerer landet med fuld storm i den sydlige halvdel af landet og op til 60-80 mm regn.

Da måneden var omme stod vi med en ny nedbørrekord for juni måned i hånden.

Ustadig juli

Juli måned bød heller ikke på meget sommervejr. Kun ganske kortvarigt midt på måneden nåede sommervarme med over 30 grader op over den sydligste del af landet. Ellers blev det en relativ kølig start - og afslutning - på måneden med rigeligt regn.

Med 127 mm fik vi den næstbedste juli gennem tiderne.

Skybrud i august

August måned lagde ud med det vi havde manglet stort set hele sommeren - nemlig rigtigt sommervejr med sol og over 25 graders varme.

Den 7. august kan vi ånde lettet op på TV 2|VEJRET, da TV 2|VEJRETs BadevandsPatrulje får målt sig frem til årets første - men noget sene badedag.

Midt på måneden strømmer der i perioder varm og fugtig luft op over landet. Det giver den 11. august anledning til et kraftigt skybrud i hovedstadsområdet - og den 20. august går det ud over den sydøstligste del af Sønderjylland, da der på blot halvanden time falder 142 mm regn i Gråsten i et usædvanligt voldsomt tordenuvejr.

Slutningen af august giver en forsmag på det vi har i vente - den bliver nemlig efterårsagtig.

Blandet septembervejr

September måned blev præget af nordvestenvind, der gav os rigtige mange dage med sol og tørt vejr.

I perioder passerede fronter med relativ kraftig regn landet - og gjorde måneden lidt mere våd en den skulle have været.

September blev lidt varmere end normalt, hvilket gjorde måneden til den 18. i træk, der var varmere end normalt. Så mange måneder med temperaturer over normalen er ikke registreret i Danmark før.

Tør og kølig oktober

Oktober måned blev således den første måned siden marts 2006, der blev koldere end normalt. Til gengæld bød oktober på både masser af sol og næsten ingen nedbør, da et højtryk stort set hele måneden lå tæt på Danmark.

Oktober blev med 33 mm regn den tørreste i 35 år.

Solrig, tør og lun november

På trods af både storm og vinterhalvårets første snevejr, så blev oktober både tør, solrig og varmere end normalt, der er alt andet end efterårsagtigt.

Måneden startede ellers med rigtigt efterårsvejr, da en storm den 9. november ramte Den Jyske Vestkyst - og dagen efter da kold luft slog ned over landet faldt den første sne i Nordøstsjælland.

Herefter var det det lune, tørre og solrige vejr, der prægede vejret.

December måned med roligt gråt højtryksvejr

Årets sidste måned blev præget af et stort højtryk, der har givet os tåget, diset og skyet decembervejr.

Julevejret blev gråt og grønt - på trods af rim på træer og buske juleaftens morgen gav lidt julestemning.

En lun december måned betød også, at året 2007 gik hen og blev rekordvarmt - det varmeste registreret i Danmark.