Vejr

Skypumpe ødelægger for millioner i Danmark.

En skypumpe hærgede natten til fredag Madsnedø gartneri ved Vordinborg på Sjælland.

Skypumpen trak et 200 m ødelæggende spor gennem gartneriet, hvor både vinduer og aluminium blev smadret til uigenkendelighed.

En glarmester ha været ude og besigtige skaderne, og han anslår at det vil tage ca. tre uger at reparer skaderne - i omegnen af 4000 smadrede vinduer.

Ejeren anslår at reparationen af skaderne vi koste et sted mellem 1 og 2 millioner kroner.

Hvad er skypumper

Skypumper i Danmark er ikke et ukendt fænomen, som vi ofte støder på især den sidste halvdel af sommeren.

Skypumper er i familie med de store tornadoer man ser i USA i forårsmånederne, men måden de dannes på i Danmark er anderledes. I USA dannes de i forbindelse med ekstremt voldsomme tordenbyger -- de såkaldte superceller, hvor rotation i tordenskyen kan fremprovokere tornadoer.

Skyldes hvirvler

I Danmark dannes de oftest i forbindelse med konvektive skyer -- enten cumulus congestus eller cumulonimbus.

For, at der kan dannes byger skal luften være instabil. Oftest sker det når kold luft i højden bevæger sig hen over varme landområder eller som det ofte sker i sensommeren -- ud over varmt hav.

Bygerne dannes ofte på en linie, som luften strømmer mod -- en såkaldt konvergenslinie. En sådan linie kan dannes når landområder opvarmes og luften stiger til vejrs og erstattes af luft fra 'siderne'. Luften strømmer så fra begge sider ind mod denne linie. På en sådan linie kan dannes hvirvler -- både horisontale og vertikale hvirvler.

Når disse hvirvler kommer ind under det område i bygeskyen, hvor der er mest opdrift, så bliver de trukket med den opstigende luft-- op mod skyens underkant. En hvirvel der strækkes ud vil begynde at rotere hurtigere. Vi kender det fra skøjteprinsessen, der i en pirouette trækker armene til sig og øger sin rotationshastighed

Hvad skal man kigge efter?

Skypumper dannes oftest i yderkanterne af tordenbygerne -- som regel i byger under dannelse. Derfor vil der sjældent være nedbør når man ser skypumpen. Området i tordenskyen, hvor nedbøren optræder, er præget af nedadgående vinde, der er med til at nedbryde skypumpen. Skypumper kan optræde med en varighed på helt op til et kvarter.

På forsiden og undersiden af bygeskyerne kan der ses totter der er begyndende hvirvler -- det er dem man skal kigge efter.