Vejr

Helt usædvanligt med så kraftig vind i juni

Det blæsende vejr over den sydlige del af Danmark, hvor man har nået fuld storm med vindstød af orkanstyrke er helt usædvanligt for juni måned, der rent vindmæssigt normalt hører til årets roligste.

Kun en gang har vi haft storm i juni

Ifølge data for DMI, for perioden 1961-90, så har man kun én enkelt gang i juni måned oplevet vindhastigheder, der overgår de 25,2 m/s, der onsdag eftermiddag er blevet målt ved Gedser.

Den 9. juni 1987 blev der Røsnæs i Nordvestsjælland målt 25,7 m/s, der er lige over grænsen for storm. Hertil skal det endda siges, at denne station ligger ekstremt eksponeret for vinden.

Næsthøjeste vindhastighed i juni måned fra 1961-90 er Christiansø med 23,1 m/s, der onsdag altså er overgået af Gedser.

Uden for denne periode oplyser DMI, at der i juni 2001 blev målt 27 m/s i Hirtshals.

Mere vind end 30 års vejrstatistik fortæller

Vindhastigheder målt på Gedser indgår ikke i de 'gamle' data, men et hurtigt kig på nogle af de stationer, der målte både dengang og nu afslører hurtigt, at vi har med usædvanligt høje vindhastigheder for årstiden at gøre.

Skrydstrup i den centrale del af Sønderjylland har i perioden 1961-90 målt 17 m/s som højeste vindhastighed i disse 30 år - og onsdag formiddag nåede man dér en tand højere op, da det blæste med 18 m/s.

Omø i Storebælt har også haft det mere blæsende end historien kan fortælle. Mellem 1961 og 1990 har man her haft 22 m/s som højeste middelvind - den blev overgået da man onsdag morgen nåede 22,5 m/s.

Også ved Kegnæs på Als har man med rekordagtige vindhastigheder at gøre. Her har man i den samme 30-årige periode maksimalt været oppe på. Onsdag formiddag har man dér rundet 19 m/s.

Vindstød af orkanstyrke en absolut sjældenhed

Ser man på vindstødene, så nåede Gedser onsdag eftermiddag 34 m/s, der er over grænsen for orkan. Data fra DMI i en 10-årig periode fra 1989 til 1998 for udvalgte stationer viser, at man i denne periode maksimalt har målt 31,3 m/s.

Gedser indgår ikke i denne statistik, men de 22,1 m/s, der i denne periode er målt i Skrydstrup overgås med flere længder af de 26 m/s, der onsdag blev målt i vindstødene.

Også Abed på Lolland overgår de gamle data, der 'kun' kunne mønstre 22,5 m/s i et vindstød. Onsdag målte man i Abed 24 m/s.

Stormende kuling hvert femte år

Et kig på antallet af dage med stormende kuling i Danmark giver endnu en indikation af at det er sjældent med så megen blæst i juni måned.

Tre af de stationer, der indgår i datamaterialet fra 1990-61 har i gennemsnit middelvind over stormende kuling i 0,2 dage om året - eller det der svarer til, at vi kun oplever en dag med så meget blæst som vi har oplevet onsdag hvert femte år.