Vejr

Januar måned slår også varmerekord

Den ekstremt varme start på januar betyder vi trods vintervejr sidst på måneden efter alt at dømme sætter ny varmekord.

Med en foreløbig middeltemperatur for januar måned, der ifølge DMI indtil tirsdag morgen ligger på 5,0 grader, så tyder alt på, at vi trods vinterligt vejr i den seneste uge sætter ny varmerekord for en januar måned.

Efter nedbørrekorden mandag 'kom i hus', så kommer januar måned til at sætte to nye vejrrekorder - både nedbør- og varmerekord.

Det bliver tæt løb

Den 'gamle' varmerekord fra 1989 lyder på 4,9 grader - så det bliver tæt løb. Men med udsigt til relativt høje temperaturer døgnet rundt i de sidste dage af januar måned, så tyder alt på, at varmerekorden bliver slået.

Kun en kold nat - natten til den 1. februar - kan betyde, at rekorden eventuelt 'kun' tangeres.

Blæsende fra sydvest

Rekordvarmen skyldes ikke mindst, at vi i den første halvdele af januar måned havde passge af flere kraftige lavtryk, der bevægede sig nord om landet og sendte lun luft fra sydvesturopa ind over landet.

Den kraftige vind var blandt andet også med til at holde temperaturerne oppe i nattetimerne.

Vinterkulde var ikke nok

Varmerekorden bliver dog langt fra så markant, som det ellers så ud til efter de første 20 dage af januar måned. Her lå døgnmiddeltemperaturen helt oppe omkring 7 grader - men da vinterkulden slog ned over landet med dagsfrost og ned til -15 grader i Midtjylland, så tog også januar måneds døgnmiddeltemperatur et vældigt dyk.

Men altså ikke mere end den ekstremt varme start på måneden betyder, vi i januar 2007 med en middeltemperatur på 5,0 grader kommer til at opleve den varmeste januar, der er registreret i Danmark siden 1874 - og det bliver endda den 5. varmerekord i træk.

Siden september har vi hver eneste måned sat ny varmerekord.