Bliv din egen meteorolog - brug barometeret

Mange har et barometer der hjemme og med det kan man i mange tilfælde blive sin egen lille hjemme meteorolog. Barometeret kan nemlig sagtens bruges til at forudse vejret - det er rent faktisk det vigtigste instrument af dem alle.

Det er ændringen i lufttrykket, der hænger nøje sammen med det vejr, der er på vej.

Højtryk og lavtryk

Generelt byder højtryksvejr på stabilt og roligt vejr mens lavtrykkene er dem der giver det ustadige og blæsende vejr. Når disse 'vejrsystemer' er på vej, så kan man med barometeret se de første tegn. Allerede døgn før man på himlen kan begynde at se tegn viser barometeret enten ved trykfald eller stigning om der er en ændring i vejret på vej.´

Et barometer måler luftens tryk og da atmosfæren har en tendens til at give dårligt vejr når det er lavtryk og godt vejr når der er højtryk så kan ændringer i barometeret bruges til at give en ide om det vejr der kommer.

Følg det over tid

Skal man bruge barometeret til at forudsige vejret er det vigtigt man følger det over tid. Man skal følge om nålen falder eller stiger og hvis man samtidig følger med i hvor hurtigt det sker kan man godt komme med en lille vejrudsigt.

Barometerændring og forventet vejr

Stigende i mindst 1 døgn med 0,5 - 1 hPa/3 timer

Opbygning eller nærmelse af højtryk - varig stabilisering

Stigende i kortere tid med 2 - 5 hPa/3 timer

Vandrende højtryksryg - kun korvarig bedring

Faldende i mindst 1 døgn med 0,5 - 1 hPa/ 3 timer

Udvikling eller nærmelse af lavtryk. Nedbrydning af højtryk. Overgang til ustadigt vejr

Faldende med 2-6 hPa eller mere/ 3 timer

Kraftigt lavtryk nærmer sig - eventuelt under uddybning - risiko for storm.

Desuden kan man få underbygget barometerets 'varsler'. Blæser det eksempelvis op fra sydøst samtidig med barometerfald er det tegn på, at et lavtryk er på vej.

Ser man høje skyer på himlen - de såkaldte fjerskyer - er det ligeledes tegn på frontoptræk.

Kigger man på et barometer kan ofte læse følgende storm, regn, ustadigt, sol, pænt vejr. Og ofte passer det også med vejret udenfor når nålen f.eks. står på ustadig vejr, men det er jo ikke sjovt med et instrument der viser hvordan vejret er. Det kan man jo lige så godt bruge vinduet til, og barometeret kan da også bruges til mere f.eks. forudsige vejret 12 til 24 timer frem i tiden.

Til højre kan man se nogle af de simpleste ændringer som giver en given vejrsituation.

Find dit eget lufttryk

Vil du desuden justere dit barometer, så det viser det rigtige lufttryk, så kan du ved at følge linket til højre, gå ind på din region og finde den station, der ligger tættest på dig - og se, hvad lufttrykket er.

På et traditionelt 'stuebarometer' foregår justeringen ved at skrue på bagsiden af barometeret.