Med 'Lucky' på Azorerne

Havskildpadden 'Lucky', som blev fundet på Den Jyske Vestkyst i 1999 og indtil september i år har opholdt sig på Danmarks Akvarium rejste den 20. september til Azorerne for at blive genudsat. TV 2 Vejrets Per Fløng var med på turen og beretter her om 'Luckys' sidste rejse.

Lucky blev bombetjekket

Det er ikke hver dag, der afgår fly fra Danmark mod Azorerne, med en havskildpadde som passager. Men i mandags, indledte havskildpadden Lucky sin rejse til øgruppen Azorerne - for at blive genudsat i Atlanterhavet. Det er heller ikke hver dag, en havskildpadde tjekker ind i Kastrup Lufthavn og samtidig bliver interviewet direkte til TV! Derfor blev der kigget grundigt på det mærkelige dyr - og der blev bestemt ikke taget nogen chancer. Sikkerhedsfolkene insisterede på, at Lucky blev løftet ud af sin kasse, så de kunne tjekke, at hun ikke skjulte en bombe. Det gjorde hun naturligvis ikke!

Lucky holdt varmen - hele flyturen

Flyturen fra Danmark til Azorerne tager ca 5 timer og Lucky skulle tilbringe turen i flyets store lastrum. Fra starten var der begrundet frygt for, at netop opholdet i flyets kolde lastrum kunne skade Lucky. Men folkene fra Danmarks Akvarium havde gjort deres hjemmearbejde godt! Sagen er den, at skildpadder ikke selv er i stand til at opretholde en konstant legemstemperatur, men tilpasser sig omgivelsernes. Og der bliver koldt i flys lastrum - sidst på flyturen bare sølle 5 grader. Det er ganske enkelt for koldt for en havskildpadde, så derfor fik Lucky varmepudder med i transportkassen, og de holdt hende varm. Derfor var det en lettet dyrepasser Lasse, der kunne konstatere, at Lucky var i fin form også efter landingen på Azorerne!

Lucky en havskildpadde - vi bør passe på

Havskildpadder er truede dyr - og passer vi ikke godt på dem risikerer de at uddø - måske på mindre end en generation. Derfor ønsker man i disse år at få større forståelse for havskildpaddernes biologi - det kan i sidste ende blive deres redning. En gruppe danske forskere, prøver at opklare, hvad havskildpadder laver, når de opholder sig ude på de åbne oceaner. Det ved man næsten intet om, men den nyeste satellit teknologi kan give ny værdifuld viden. Og det er håbet, at denne viden i sidste ende kan anvendes til bedre forståelse og bedre beskyttelse af de truede havskildpadder.

Lucky nu også med satellitsender

Med den nyeste satellit-teknologi kan man ret præcist få viden om, hvordan havskildpadderne bevæger sig omkring i de store oceaner. Viser det sig at havskildpadderne samles på bestemte tider af året bestemte steder - så er det især her man skal sætte ind med fredninger og øget naturovervågning. Så derfor fik Lucky anbragt en satellit sender på ryggen forleden, sejlet til havs, og under meget stor lokal pressebevågenhed sluppet løs.

Lucky sender - hun har det godt

TV2-vejret var med på hele den fantastiske tur med Lucky. Og vi er slet ikke færdige med her at fortælle, om den utroligt heldige skildpadde. De næste 12-18 måneder vil Lucky forhåbentlig sende satellit signaler og ad den vej give ny viden og dermed gøre os klogere på livet som havskildpadde. Vi glæder os meget til at høre nyt fra hende - og nyeste nye er, at hendes sender virker og sender signaler! Lucky er hermed startet på et nyt kapitel i sit liv - livet som havskildpadde i Atlanten.