Vejr

'Lucky' - en havskildpadde på afveje

En novemberdag i 1999 strandede en sjælden gæst ved den jyske vestkyst. En meget ung havskildpadde var kommet på vildspor og syg af lungebetændelse drev den i land ved Vorupør.

At karetteskildpadden overhovedet var i live, da den blev fundet i Vorupør, skyldes lungebetændelsen. Havskildpadder med lungebetændelse flyder i vandoverfladen, hvilket forhindrer dem i at drukne.

Bor nu på Danmarks Akvarium

Skildpadden blev først bragt til den lokale strandfoged, herefter til Nordsøakvariet i Vorupør og endelig til Danamrks Akvarium, hvor den har boet siden. Skildpadden er en såkaldt uægte karretskildpadde og er med al sandsynlighed født sommeren 1999 i Florida.

Har taget fejl af havstrømmene

Havskildpadden, der ikke mærkeligt blev navngivet 'Lucky', havde ifølge biologer taget fejl af vand- og strømforhold, og i stedet for at nyde de varme vande i de sydlige golfstrømme, kom 'Lucky' på afveje og endte altså på en dansk strand. Da Lucky blev fundet vejede hun blot 3 kilo og var 30 cm. I dag er hun dobbelt så lang - og ti gange tungere.

Bliver sat ud til september

At 'Lucky' er født under en heldig stjerne er der ingen tvivl om. Og heldet fortsætter, for Danmarks Akvarium har nemlig besluttet, at 'Lucky' skal tilbage til det sted, hvor hun fór vild - nemlig ved øgruppen Azorerne i Atlanterhavet. Det sker i september.

TV 2 Vejret følger 'Projekt Lucky'

I den kommende tid foretages det store 'Projekt Lucky', der i sin korthed går ud på at følge 'Lucky' - og ti af hendes artsfæller - i deres naturlige miljø.

På TV 2 Vejret vil vi følge 'Projekt Lucky'. Det gøres muligt af avanceret satellitudstyr, der vil fortælle, hvor Lucky befinder sig.