Imponerende skypumper over Midtjylland

Lørdag blev der set skypumper i Midtjylland.

Video: Thomas Wandahl

Lørdag eftermiddag blev der flere steder i Midtjylland observeret imponerende skypumper.

I forbindelse med regn- og tordenbyger over Midtjylland blev der lørdag eftermiddag observeret de flotteste skypumper.

TV 2|VEJRETs seere har sendt et utal af billeder af skypumperne - og et udvalg kan ses i galleriet til højre.

Ovenstående video blev fanget af Thomas Wandahl fra en EH101 redningshelikopter i ca. én km højde lidt syd for Ikast. Bemærk også det diffuse område bad ved skypumpen der markerer den kraftige nedbør.

De mange billeder af skypumperne i både Herning, Ikast, Isenvad og omegn kan umiddelbart ikke fortælle noget om antallet, da flere af billederne kan være af den samme skypumpe, men ud fra antallet af billeder som TV 2|VEJRET har modtaget fra forskellige lokaliteter er det sandsynligt, at der har været adskillige af slagsen.


Opstår i en ustabil og rolig atmosfære
Skypumper i Danmark er ikke decideret sjældne, men antallet der øjensynligt er blevet observeret lørdag er forholdsvis stort.

Skypumperne er i familie med de amerikanske tornadoer - dog noget svagere - og opstår i en varm, rolig og ustabil atmosfære uden for megen vind, hvor den varme luft nær jordoverfladen stiger til vejrs og danner kraftige regn- og tordenbyger.

Det var også tilfældet lørdag, da solen bagte ned over Danmark. Temperaturerne steg i det centrale Jylland udbredt til mellem 25 og 28 grader, og luften begyndte at stige til vejrs.

Samtidig blev 'ny' luft trukket ind fra de kystnære områder, og der opstod en søbrise mange steder. Alt i alt var det med til at danne de regn- og tordenbyger, som ramte Midtjylland lørdag.


Dannes i udkanten af bygen
En skypumpe dannes især i udkanten af bygen hvor vinden kan være meget skiftende, og der kan hér dannes hvirvler af vinde både horisontalt og vertikalt.

Når det sker kan luften begynde at rotere og i områder af bygeskyen hvor de opadrettede vinde er dominerrende kan rotationen komme til at 'stå op' og blive udstrakt, så der dannes en skypumpe. I forbindelse med udstrækningen vil skypumpen øge sin rotationshastighed.

Da skypumpen opstår i udkanten af bygen vil man oftest opleve, at det ikke regner. Det er nemlig i regn-området af bygen, at luften strømmer ned mod jorden - det såkaldte 'downdraft' - og skypumper skal som nævnt bruge opvinde.


Er oftest et sensommer-fænomen
Danske skypumper ses oftest i august over hav, hvor farvandene er varmet godt op og luften dermed kan stige til vejrs, men de kan altså også dannes over land tidligere på året. Så sent som den 13. juni i år blev der set skypumper over både Nordjylland, Sydsjælland og på Bornholm.