Isvinter i 70'erne

16x9

I løbet af 1970'erne oplevede vi blot en enkelt isvinter - hvis vi lige ser bort for 1969/70. Det blev dog en af de mere historiske af slagsen.

Isvinteren 1978-79

Isvinteren 1978/79 er nok mest berømt for sin flere dage lange snestorm omkring nytåret

Snestormen kom i forbindelse med vinterens første af i alt tre voldsomme kuldefrembrud.

I dagene op til nytåret strømmede iskold luft fra Sibirien frem mod Danmark fra øst og der blev dannet en grænse til den lune mod syd, som man sjældent ser.

Danmark lå på den kolde side med kuling fra øst, dagtemperaturer mellem minus 5 og minus 10 grader - og så et snevejr der ikke er set mage til i Danmark, hverken før eller siden.

Hele den sydlige halvdel af landet blev begravet i sne - og på Møn, Lolland og Falster kaldte man det vinterkrigen.

Snestormen blev startskuddet til en lang og kold vinter.

Da den hårde østenvind lagde sig begyndte havet at fryse til is - og den 4. januar stævnede den første isbryder ud i de danske farvande.

Isvinteren var komplet, da vi midt i februar for anden gang i denne historiske vinter fik et voldsomt kuldefrembrud. Dagtemperaturerne nåede blandt andet den 15. februar ikke over -7,5 grader i København.

Isen lå frem til sidst i marts i de danske farvande - og man havde så sent som midt i marts måned isvinterens tredje kuldefrembrud - og i flere steder havde man dagsfrost helt frem til den 21. marts.

Vinteren 1978/79 var som man husker dem bedst med snestorm, kulde og is - en vinter som dengang farfar var ung.

Middeltemperatur måned for måned i vinteren 1978/79
December: -0,3
Januar: -3,7
Februar: -3,7
Marts: 1,0