TV 2|VEJRET: Årets første efterårsstorm er på vej mod Skandinavien

En storm rammer Norge fredag aften og er efterårets første _ TV 2|VEJRET's Thomas Mørk og Danny Høgsholt fortæller her mere om det norske uvejr

TV 2|VEJRET's meteorologer Thomas Mørk og Danny Høgsholt fortæller her mere om den forestående storm i Norge - og om hvordan stormene dannes og hvad stormlavtrykket betyder for det danske vejr.

Det er nordmændene det kommer til at gå ud over, når årets første efterårsstorm fredag aften rammer Skandinavien.

Stormlavtryk intensiveres nær Island
Stormen udvikles i forbindelse med et lavtryk over Island, som i løbet af det næste døgns tid bevæger sig ind mod Nordnorges kyst, og syd herfor blæser det gevaldigt op med op til storm.

Uvejret rammer særligt den centrale del af Norge omkring distrikterne Møre og Romsdal og Trøndelag fredag aften og 'sniger' sig herefter videre op langs hele Norges vestkyst ud til Norskehavet.

Storm rammer Norge med vindstød af orkanstyrke
Vindhastighederne ventes at nå op mellem 25 og 28 m/s med vindstød op til over 35 m/s, som er orkanstyrke. Det er vindhastigheder vi mange steder oplevede under stormen 'Bodil' herhjemme i december i fjor.

Stormen ventes i Nordnorge at blive værst i løbet af lørdagen inden uvejret klinger af. Ud over den kraftige blæst ventes i løbet af fredag og lørdag også op nær 100 mm regn nogle steder - i fjeldene over 1200 meter kan nedbøren falde som sne.

Vi går ind i årstiden for stormvejr
Efteråret og særligt vinteren er sæson for stormvejr over navnlig Nord- og Vesteuropa, og stormene begynder vanligvis længst mod nord. I løbet af efteråret og vinteren bevæger lavtrykkene sig gradvist på sydligere baner - og så er det at Danmark også kan blive ramt af storm.

Den 28. oktober sidste år blev Danmark ramt af stormen 'Allan', som bød på de højeste vindhastigheder nogensinde målt på dansk jord. Stormen var dog i modsætning til den senere 'Bodil' ganske kortvarig.