Se billederne: Kondens-trekant imponerede på morgenhimlen

16x9

Kondensstriber fra fly skabte onsdag morgen en flot skyformation over Nordsjælland

Et af de få steder i landet, hvor solen skinnede fra morgenstunden onsdag var i Nordsjælland, og det gav anledning til et ikke sjældent men alligevel opsigtsvækkende syn, som flere af TV 2|VEJRET's seere forevigede.

Ruteflyene som passerede hen over Nordsjælland genererede nemlig de klassiske flystriber, kondensstriber eller på engelsk 'contrails', som de også kaldes.

Flyenes baner på morgenhimlen skabte en trekant, som i den lavtstående sol på smukkeste vis kunne betragtes fra store dele af Nordsjælland ekstra oplyste. Således har TV 2|VEJRET modtaget billeder fra både Espergærde, Helsingør og Nivå.

.

Kondensstriberne opstår, når varm og partikelholdig luft med vanddamp fra flyenes motorer strømmer ud i den øvre del af troposfæren, hvor flyenes 'march-højde' er.

Ofte opløses kondensstriberne næsten med det samme, men hvis luften i de højere luftlag er tilstrækkelig fugtig, så kan vanddampen kondenseres på flyets udstødningspartikler og blive hængende i luften i timevis.

Data fra vejrballoner - de såkaldte radiosonderinger - fra Gøteborg i nat kl. 02.00 viser, at der i højder omkring 10.000 meter og 12.000 meter var en øget luftfugtighed (se nedenstående), hvilket stemmer meget godt overens med normale ruteflys march-højder.