'Sandy' er den største tropiske storm nogensinde

16x9

Imens amerikanerne gør alt hvad de kan for at forberede sig på kraftig vind, enorme mængder regn og omfattende oversvømmelser, så har 'Sandy' allerede inden landgang slået en grufuld rekord.

Omfanget af Hurricane Sandy er nemlig nu så stort, at uvejret kan klassificeres som den største tropiske storm nogensinde registreret i Atlanterhavet.

Er 1520 km i diameter
Målt på vindhastighederne i 'Sandy' er uvejret ikke noget specielt for tropiske orkaner - det er udbredelsen af dét, amerikanerne kalder for 'Frankenstorm', som er det helt centrale punkt.

Ifølge National Hurricane Center i Miami, så spænder de såkaldte 'tropcial storm force winds' mandag eftermiddag et område, der er op til 1520 km i diameter.

Det er et område næsten på størrelse med Spanien, og det gør 'Sandy' til den geografisk største tropiske storm nogensinde målt i Atlanterhavet.

Disse målinger er mestendels blev taget ved hjælp af satellitter og har foregået siden 1988.

Overgår Hurricane Igor fra 2010
Den hidtidige rekordholder var Hurricane Igor, der i 2010 havde en diameter af de selvsamme vindhastigheder på 1480 km. I 2001 havde uvejret i forbindelse med dét, der senere blev til Hurricane Olga, i slutningen af november måned en diameter af ovenstående vindhastigeder, der var endnu større - men de blev målt imens 'Olga' blev klassificeret som en subtropisk storm og ikke et 'ægte' tropisk system.

'Sandy's rekordstore omfang gør, at størstedelen af den amerikanske østkyst får uvejret at mærke, der lokalt kan kaste over 230 mm regn af sig.

Set på verdensplan er det stadig den kraftige tropiske cyklon, nemlig tyfonen Tip fra 1979, der er indehaver af verdensrekorden får både vindhastigheder og geografisk omfang. Tip målte hele 2200 km i diameter da den var størst i Stillehavet.

Ligger 400 km fra New York
Ydermere ventes New York og Long Island at blive centrum for den stormflod, som forventes at ramme med op til 3,5 meters højde. Det kan muligvis give oversvømmelser selv i New Yorks undergrunsbane.

Hurricane Sandy's centrum ligger mandag kl. 16.00 dansk tid ca. 415 km syd-sydøst for New York, men pga. orkanens massive omfang er kraftige vinde allerede nu nået langt op langs den amerikanske østkyst, nogle steder med vindstød af stormstyrke.