Blæsende - med vindstød af stormstyrke

16x9

En koldfront, der fredag passerer landet, blev startskuddet til et blæsende døgn med kuling og vindstød af stormstyrke hen over Danmark.

Det blev ganske blæsende da kold luft natten til lørdag fra nordvest strømmede ned over landet. Flere steder ved kysterne nåede man vindstød af stormstyrke.


Kraftigt vindfelt passerede ned over landet
Det skete i forbindelse med et kraftigt lavtryk over Norskehavet, hvorfra en kolfront fredag svingede ned over Danmark fra nordvest - og efterfulgtes af et kraftigt vindfelt, der strækkede sig fra Norskehavet, ned gennem Nordsøen og videre til Danmark.

Da koldfronten passerede Danmark fredag med regn, friskede vinden kortvarigt op fra sydvest og nåede ved Hanstholm hård kuling (18 m/s) med vindstød af stormende kuling (24 m/s).

Efter koldfrontspassagen aftog vinden en overgang lidt.


Mest blæsende i den nordlige del af landet
Fredag aften nåede det kraftige vindfelt fra Norskehavet og Nordsøen frem til den nordvestlige del af landet. Inden da var der blevet målt fuld storm ud for Norges Vestkyst.

Vinden tiltog atter fra vest og senere nordvest - og den nåede ved kysterne hurtigt op på kulingstyrke.

Mest blæsende blev det i den nordlige og nordøstlige del af landet, hvor det kraftige vindfelt bevægede sig igennem i nattetimerne.


Vindstød af stormstyrke
Højeste middelvind blev med 22 m/s, der er stormende kuling, målt på Anholt, ved Nakkehoved og på Sjællands Odde.

Vindstødene nåede over grænsen for storm mange steder langs kysterne i den nordlige halvdel af landet. Højeste vindstød der blev målt var 30 m/s, der er stærk storm. Det skete i formiddagstimerne ved Nakkehoved på Sjællands Nordkyst.

I løbet af lørdagen aftager vinden atter - først i den vestlige del af landet.

Senest Danmark blev ramt af et kraftigt blæsevejr var den 27. juni, da man ved Østersøen nåede fuld storm med vindstød af orkanstyrke.