Oversvømmelse og snevejr i Østrig

16x9
Foto:

Et kraftigt nedbørområde over Østrig med over 200 mm regn har de seneste døgn givet oversvømmelser - og i Alperne er der faldet sne ned til 1.200 meters højde.

På østsiden af et større højtryksområde over De Britiske Øer er kold luft, der blandt andet gav os kattegatbyger tirsdag, fra Nordskandinavien strømmet ned over store dele af Europa.


Op til 223 mm regn
I løbet af onsdagen strømmede kulden videre ned over Balkan, hvor et kraftigt lavtryk blev dannet.

Det tilhørende kraftige nedbørområde har i Østrig indtil fredag morgen på 48 timer flere steder givet over 150 mm regn - mest er der med 223 mm faldet i Liljenfeld i det østlige Østrig.

I de østrigske Alper faldt snegrænsen onsdag og torsdag helt ned til 1.200 meters højde.


Oversvømmelser i det østlige Østrig
De enorme mængder regn har givet anledning til oversvømmelser i den nordøstlige og centrale del af Østrig, hvor der er udsendt katastrofealarm.

Floden Enns - en biflod til Donau, og Donau er flere steder gået over deres breder og har blandt andet oversvømmet store dele af byen Steyr.

Flere større veje er desuden spærret på grund af oversvømmelser og mudderskred.


Høj vandstand i Donau
Vandstanden i Donau, der løber gennem det nordligste Østrig var torsdag eftermiddag på 6,12 meter - og ventes at kulminere fredag aften, hvor man med en forventet vandstand på 9,30 meter, kan få et højvande man i gennemsnit kun ser hvert 30. år.

Næsten 2.000 mand fra det østrigske brandværn samt 200 soldater kæmpede fredag morgen mod vandmasserne. Langs floderne Donau og Enns overvåges dæmningerne samtidig med, at flere tusinde sandsække er lagt ud for at forhindre vandet i at strømme ind i byerne.

Frem til fredag aften kan der fortsat falde store mængder regn. Østrigs vejrtjeneste forventer endnu 30-50 mm regn.


Vintervejr i Alperne
Vejret i De Østrigske Alper har de seneste døgn tilmed været vinterligt. I Innsbruck, der ligger i 500 meters højde lå temperaturen onsdag da kulden begyndte at strømme ned over Alåperne på 4-5 graders varme mens regnen silede ned.

På skisportstederne højere oppe i terrænnet har der været regulær snestorm - og på Patscherkopfel i 2.300 meters højde sneede det kraftigt ved -4 grader, mens det sikkert har været en lidt mere ubehagelig oplevelse at være på østrigske Sonnblick i 3.100 meters højde. Her har man onsdag haft vindstød på 30 m/s sammen med isnende -9 grader. Selv i den højde har man her i starten af september normalt 2-3 graders varme i dagtimerne.


Føhn på sydsiden af Alperne
På sydsiden af Alperne er vejret ganske anderledes. Når nedbøren falder på nordsiden, så strømmer en tør og op til 25 grader varm føhn ned over Norditalien.

Det vinterlige vejr i Alperne afløses af noget lunere vejr, hvorved snegrænsen gradvist stiger til over 2.000 meters højde. Den kraftige nedbør forventes dog at fortsætte indtil fredag - og den kan sammen med de store mængder smeltevand give anledning til mudderskred og flere oversvømmelser i Østrig.