Norge ramt af kraftig storm

16x9

Det blev med vindstød af orkanstyrke da efterårets første storm ramte vores nordlige naboer

Det bliver i dag blæsende i Nordjylland, men det tåler ikke sammenligning med hvad man det foregående døgn har oplevet langs den norske vestkyst. Her har vinterhalvårets første storm ramt dele af kysten.

Det kraftige lavtryk der gav ophav til stormvejret blev dannet allerede torsdag vest for Island. På sin vej mod øst uddybedes lavtrykket kraftigt og ramte altså den norske vestkyst som en regulær storm.

De højeste vindhastigheder blev målt ved Kråkenes Fyr hvor middelvinden en overgang nåede 31 m/s hvilket er stærk storm, mens vindstødene toppede ved hele 40 m/s som er godt oppe i orkanskalaen.

Til sammenligning blev der ved seneste storm der ramte Danmark - 'Bodil' i december - målt middelvinde på 36,6 m/s og vindstød på 44,2 m/s.

I følge de norske myndigheder er skaderne efter efterårsstormen heldigvis ganske små, men et 150 meter stort kunstværk er i Gildeskål blæst i stykker.

Ud over kraftig vind har stormlavtrykket også givet en del nedbør, der i fjeldområderne er faldet som sne, der har medført lukning af flere veje.

De kommende dage venter der nordmændene en mere 'normal' vejruge med roligere vindforhold.