Iskoldt: Kulderekord i nordsvensk by

16x9

Natten til torsdag blev der i en nordsvensk by sat ny kulderekord for september

Det var ikke bare tænderklaprende koldt i Nordsverige natten til torsdag - også rekordkoldt. I hvert fald i den nordsvenske by Umeå der ligger på lidt over 63 grader nord.

I de tidlige morgentimer torsdag blev der ved byens flyveplads målt -8,5° C, og det er aldrig blevet målt før i Umeå i årets niende måned. Det svenske meteorologiske- og hydrologiske institut, SMHI, har udført sammenhængende målinger i byen siden slutningen af 1858.

Den tidligere september-kulderekord i Umeå blev slået godt og grundigt - den lød nemlig 'kun' på -7,3 grader, målt den 26. september 1968 - for præcis 46 år siden.

Selvom vi i Danmark, og det meste af sydskandinavien går nogle for årstiden meget lune dage i møde, så har ugen indtil nu budt på flere kølige indslag.

Således blev der natten til tirsdag målt præcis 0,0° i Lund i Skåne - den laveste temperatur i september siden 1939 i byen. Samme nat målte Isenvad i Midtjylland -0,2° og sikrede os dermed den tidligste nattefrost i 9 år.

På trods af at det var koldt i Umeå natten til torsdag er der dog endnu et stykke vej til den absolut laveste temperatur der er målt i Sverige i september.

Den lyder nemlig på hele 15,2 minusgrader og blev målt natten til den 29. september 1939 i Brännberg i Norrland.