Så du også de mystiske bølgeskyer på himlen?

16x9

På TV 2|VEJRET har vi modtaget adskillige billeder af meget smukke men også mystiske bølgende skyer på den jyske aftenhimmel fredag

Mens regn- og tordenbyger i en lind strøm bevægede sig op over Nord- og Østjylland fredag eftermiddag og aften, så kunne man over Midt- og Vestjylland få sig et anderledes særpræget syn.

På TV 2|VEJRET har vi modtaget adskillige billeder af meget smukke men også mystiske bølgende skyer på den jyske aftenhimmel.

Hvor mærkværdigt det end kan se ud, så er der en hel naturlig forklaring på fænomenet. Bølgeskyerne er nemlig dannet af såkaldte gravitationsbølger eller tyngdebølger, der formentlig er skabt af et markant 'vindspring' i atmosfæren.

For mens vinden over Midt- og Vestjylland fra jordoverfladen op til en lille kilometers højde blæste ganske svag fra nord fredag aften, så blæste der få hundrede meter længere oppe i atmosfæren en let til frisk søndenvind - og i fem kilometers højde var der endda fuld storm.

Dette 'stress' mellem de to luftlag kan skabe nogle karakteriske bølgebevægelser i atmosfæren, og hvis fugtigheden i luften er den rette, så kan de give udslag i nogle meget særprægede skyformationer.

Det er netop også i dette luftlag med 'vindspringet' at man kan opleve turbulens på sin flyvetur - eller dét, som mange ynder at kalde for lufthuller.

Bølgerne kan forplante sig igennem troposfæren og danne de ganske særprægede skyer, der kan se ud som om de ligger i 'pølser' på rad og række. Der hvor skyen ligger stiger luften op - i det klare område imellem skyerne synker luften ned.

Skyer dannet af gravitionsbølger kan ofte også ses eksempelvis på læsiden af bjerge, hvor bjerget tvinger luften op i et stabilt luftlag og dermed skaber bølgebevægelsen.

Skyerne kaldes i øvrigt for altocumulus undulatus - 'undulatus' betyder 'bølget' på latin.