Se billederne: Dansk topfotograf fangede nordlyset

16x9

Se de billeder Casper Tybjerg tog af nordlyset torsdag aften

Da nordlyset blafrede hen over Danmark i går aftes fangede en af Danmarks bedste fotografer, Casper Tybjerg det relativt sjældne fænomen.

Efter et soludbrud natten til tirsdag ramte en sky af elektrisk ladet plasma torsdag aften Jordens mangetfelt, og det var så kraftigt, at det udløste nordlys, der kunne ses så langt mod syd som i Danmark.

Samtidig var en af Danmarks bedste fotografer ude i et helt andet ærinde.

Casper Tybjerg, der blandt andet er dansk Nikon-ambassadør, er i færd med et stort formidlingsprojekt for Bikubenfonden i Svanninge Bjerge. Og da han i går aftes var ude for at fotografere stjerner, bemærkede han at himlen lyste svagt op mod nord.

"Jeg kunne se antydningen af et svagt lysskær. Først tænkte jeg, at det var lyset fra en by i det fjerne. Men jeg har været her mange gange før og kom til at tænke over, at der ikke ligger nogen by i den retning, hvor jeg kiggede.

For at få et bedre udsyn, og for at få bekræftet min mistanke, skyndte jeg mig op på toppen af Lerbjerg, der er et af de højeste punkter på Fyn. Og den var god nok - det var nordlys," fortæller Casper Tybjerg.

Således kan alle vi andre dagen derpå se de flotte billeder, der kom ud af mødet mellem et spektakulært naturfænomen og en af de bedste danske fotografer.

Skulle man selv have mod på nattefotografering og være så heldig at støde på nordlys, så er her et par gode råd fra Casper Tybjerg

"For at fotografere nordlys skal man placere sit kamera på et stabilt stativ. Man anvender en lang lukkertid (30 sekunder eller længere) og en høj ISO-værdi (1000 eller derover). De bedste resultater får man, hvis man anvender et godt, lysstærkt objektiv".

Selv for en der har oplevet lidt af hvert, var det en oplevelse at se nordlyset - og ikke mindst fange det, som det skete i går aftes.

"Jeg blev vildt glad, da jeg så billederne, for jeg har været heldig at opleve nordlys mange steder i verden, men aldrig så langt mod syd," slutter Casper Tybjerg.