45 år siden solen har skinnet så lidt

16x9
Foto:

På landsplan har solen kun skinnet i 17 timer siden årsskiftet, og vi skal tilbage til 1969 for at finde en januar med tilsvarende eller mindre sol.

Hvornår har vi sidst set solen? Det spørgsmål har mange sikkert stillet sig selv på det sidste. Og med rette; januar har frem til i dag budt på ganske få solskinstimer.

På landsplan har solen kun skinnet i 17 timer siden årsskiftet, og med frontpassagen i dag og mange tilhørende skyer, bliver det sikkert også månedens tal, når det opgøres i morgen.

Normalen for januar er 41 timer, så vi har fået noget mindre end halvdelen af, hvad man plejer.

Store regionale forskelle

Landstallet skjuler store regionale udsving. Mest sol har man fået i Syd­ og Sønderjylland med 23 timer, mens Østjylland, København og Nordsjælland skraber bunden med blot 12 timer. Vægter man alle tallene efter regionernes størrelse, bliver landstallet 17 timer.

Grunden til at vi har fået så lidt sol, er den vejrsituation, som har været næsten fastlåst siden d. 13. januar. Højtryk nordøst for Danmark og lavtryk over de Britiske Øer, og midt i mellem strømmer kold og stabil luft frem til Danmark fra øst og sydøst.

Når vi henter luften fra østlige retninger, strømmer den hen over Østersøen, og her har luften kunnet opsamle fugt. Det har givet udbredt skydække til de landsdele, som har været mest udsat for Østersøluften.

Danmark har på den måde været opdelt i to, og trækker man en linje fra Hvide Sande i Vestjylland til Møn, har man haft de færreste solskinstimer nord her for, mens man syd for linjen har haft de fleste timer.

Syd for linjen har man haft samme vejrsituation med vinde mellem øst og sydøst, men her henter man luften fra landområder i Polen og Tyskland. Det betyder, at luften ikke i så høj grad har bevæget sig hen over store vandområder, og således er luften mere tør med lidt bedre plads til solen.

Ender tallet på 17 for januar, skal vi helt tilbage til 1969 for at finde en januar med et tilsvarende eller mindre antal solskinstimer.