Derfor bliver 'Sandy' nu til 'Frankenstorm'

16x9

Stort set alt går galt rent vejrmæssigt, når 'Sandy' i disse timer bliver til 'Frankenstorm' _ læs hér hvorfor

Den tropiske storm 'Sandy' er forlængst begyndt at miste sine tropiske egenskaber, og i aften vil den proces være komplet, således at 'Sandy' bliver til et almindeligt men helt usædvanligt kraftigt lavtryk.

Det er der amerikanerne har benævnt 'Frankenstorm'.

Har nu passeret Golfstrømmen
De seneste timer har 'Sandy' bevæget sig tværs hen over den varme Golfstrøm, der strømmer op langs den amerikanske østkyst, og det har været med til at danne nye, kraftige tordenbyger tæt på lavtrykkets centrum - én mekanisme, som er drivkraften bag tropiske orkaner.

Orkanen er dog nu på vej over koldere vande tættere på kysten, men det betyder ikke, desværre for den amerikanske østkyst, at uvejret mister sin styrke.

Uvejret forstærkes yderligere af front
Tværtimod så vil uvejret fuldt og helt interagere med en frontzone over den østlige del af det amerikanske fastland. En frontzone, der udgøres af store temperaturforskelle, og netop dét er som benzin på et bål for det gamle tropiske uvejr, der bringer enorme mængder af energi og regnvand med sig sydfra.

Med andre ord så er det så godt som samtlige vejrparametre, der i aften og i nat går op i en højere enhed og skaber en storm af et omfang, man aldrig før har set i USA.

Fra tropisk orkan til 'Nor'easter'
Stormen er allerede nu kraftigere end 'The Perfect Storm', som ramte det nordøstlige USA i begyndelsen af november 1991.

I aften vil 'Sandy' efter alt at dømme ikke længere blive karakteriseret som en tropisk orkan som følge af ovenstående, men i stedet som en 'almindelig' orkan men med et helt ekseptionelt omfang. Storme og orkaner på disse breddegrader af USA kaldes ofte 'Nor'easters'.

Kan nå kategori 2-styrke inden landgang
Inden uvejret, 'Frankenstorm', rammer land midt i nat dansk tid, kan den nå vindstyrker, der svarer til en kategori 2-orkan. Det er voldsommere end man hidtil har forventet.

Samtidig vil lavtrykkets centrum slå ny rekord. Aldrig før har man må så lavt et lufttryk i USA, som man vil gøre under 'Frankenstorm' så snart dens centrum passerer kysten.