Sådan undgår du bøder når du kører på skiferie

16x9

Vinteren er begyndt at være inde for rækkevidde. Det betyder, at mange nok allerede er begyndt at planlægge deres skiferie. Går årets planlægninger ud på, at der skal køres til skisportsstedet i bil hele vejen fra Danmark, så skal man være klar over at mange lande - i modsætning til Danmark - har skrappe regler for, hvilke dæk du skal køre med.

Her giver vejret.tv2.dk dig overblikket over, hvad de forskellige lande kræver af dig og bilen, når du drøner mod de høje sneklædte tinder.

Skandinavien

Vil man køre over Øresund til vores svenske broderfolk for at stå ski, skal man sørge for, at man har fået skiftet sommerdækkene ud med vinterdæk. Fra den 1. december er det nemlig lovpligtigt at køre med vinterdæk, hvis der er sne, is eller vand på vejene kombineret med temperaturer omkring 0 grader. Det oplyser FDM.

Vil man videre til Norge behøver man ikke vinterdæk. Men det kræves af dig, at du har et ordentligt vejgreb. Man skal altså derfor enten have pigdæk, snekæder eller vinterdæk på, hvis man har tænkt sig at følge den norske lovgivning.

Tyskland, Østrig og Schweiz

Vil man hellere drøne sydpå med sit ski-grej, er der stadig mange regler, man skal tage hensyn til. Det første land, der møder dine bildæk, er Tyskland. Her kan du bare drøne af sted på dine sommerdæk. Medmindre vejret altså er vinterligt. For er der sne eller is på vejen, ja så kan du se frem til en bøde, hvis politiet opdager, at du ikke har vintersutterne på.

Rigtig mange danskere tager hvert år til Østrig, der har rigtig mange skisportssteder. Skal man til Arnold Schwarzeneggers hjemland, skal man sørge for, at der enten er vinterdæk eller snekæder på bilen. Det er nemlig påkrævet i perioden 1. november og indtil 15. april, hvis vejret er vinterligt.

I Schweiz er lovgivningen lidt knudret. Man skal nemlig ikke køre med vinterdæk, alligevel kan politiet give dig en bøde, hvis bilen ikke er godt nok udrustet til at køre i vintervejr. Så hvis man vil være på den sikre side, skal man bare få fyret vinterdækkene på karossen.

Frankrig, Italien og Tjekkiet.

Skal man køre rundt i Frankrig kan man godt køre med sine sommerdæk. Men man skal være opmærksom på vejskiltningen, der kan nemlig være situationer, hvor myndighederne kræver, at du finder snekæderne eller vinterdækkene frem.

Kører du i det populære skisportsområde i Valle d'Aosta i Italien, er det lovpligtigt at køre med vinterdæk fra den 15. oktober til den 15. april. Men i resten af landet kan man fint køre med sine sommerdæk, så længe skiltningen ikke beder dig tage snekæderne på.

Tjekkiet er efterhånden også et land, som mange vælger at besøge, når der skal stås på ski. Her er der lovmæssigt krav om, at du har vinterdæk på bilen fra den 1. november til den 31. marts, hvis vejret er vinterligt.

Du kan blive meget klogere på, hvad der kræves af dig, når du kører i Europa ved at klikke dig ind på FDM's hjemmeside.